De Jonge: marktwerking in de zorg is doorgeslagen

Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Beeld ANP

De marktwerking in de gezondheidszorg is ‘doorgeslagen’ en moet worden ingeperkt. Anders wordt goede zorg steeds moeilijker te organiseren en te betalen, zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een interview in het AD.

“De zorg heeft minder markt en meer samenwerking nodig. Anders houden we het niet vol”, zegt de minister. “Samenwerking gaat niet vanzelf, maar moet ingebakken zijn in de manier waarop we de zorg met elkaar organiseren.” De CDA-bewindsman keert zich hiermee tegen het liberale principe van keuzevrijheid voor patiënten.

Als wethouder in Rotterdam streed De Jonge ook al tegen ongezonde situaties door doorgeschoten marktwerking. De bewindsman vindt het tijd om het roer om te gooien. Hij wil nieuwe zorgaanbieders strenger controleren en wil in elke wijk een herkenbaar team van wijkverpleegkundigen, waarbij de zorg niet meer per uur wordt gefinancierd. Ook lobbyt de minister in Brussel voor soepelere Europese regels bij de inkoop van zorg.

Volgens De Jonge heeft de marktwerking tot ongewenste situaties geleid. “We hebben het veel te gemakkelijk gemaakt om als zorgaanbieder aan de slag te gaan. Jaarlijks zijn er honderden nieuwe toetreders.” De minister refereert aan de auto’s van verschillende aanbieders van wijkverpleging die hij voor een seniorenflat ziet staan. “In plaats van dat een team wijkverplegers gezamenlijk zo’n hele flat bedient, moeten zij individueel voortdurend de auto in om naar het volgende adres te gaan.”

De bewindsman wil de keuzevrijheid van patiënten van welke zorgaanbieder zij gebruik willen maken dus deels inperken. “Daarvoor in de plaats moeten zorgverzekeraars, zorgverleners en gemeenten de zorg regionaler gaan organiseren.

 Klassieke CDA-concepten 

Trouw liep vorig jaar negen maanden mee met de minister. Daarin bleek één van zijn vaste strijdpunten: “Los het op of schaal het op”, de oneliner die hij overal in het land verkondigt. De CDA-minister vond dat veel problemen in de zorg komen door slechte samenwerking. De overheid -de minister- is niet degene die dan maar alle problemen moet oplossen.

Het waren klassieke CDA-concepten die doorklinken: de samenleving is zelf verantwoordelijk. De mensen moeten het samen doen. “Neem je verantwoordelijkheid, je hebt een taak, doe mee”, vatte hij dat samen, later in het jaar, in een lezing bij het CDA over de uitdagingen voor de christen-democratie. “Maak iets van je leven en beteken iets voor de mensen om je heen. Het CDA moet de zorgen van mensen als haar opdracht zien.”

Lees ook:

Hugo de Jonge, het oliemannetje van de zorg

Met onvermoeibare peptalk en 2,1 miljard euro in de achterzak trekt minister Hugo de Jonge door het land. Betere ouderenzorg is ‘de grootste opdracht voor het kabinet’, zegt hij keer op keer. De CDA-minister bemoeit zich met van alles, ver van het Binnenhof. En hij brengt rust.

Nog dit jaar tienduizend extra medewerkers in de ouderenzorg

Als de plannen van de verpleeghuizen worden goedgekeurd, krijgt de ouderenzorg in Nederland er flink wat personeel bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden