De Jong verspeelt krediet

Het gaat nog steeds niet goed met Tonny de Jong. Dit schaatsseizoen blijft de Friezin ver van de goede vorm die haar de vorige winter nog de Europese allroundtitel opleverde. Als er de afgelopen maanden al een lijn in haar races zat, was het een neergaande.

Johan Woldendorp

Toch nam de almachtige commissie topsport van de KNSB gisteren ten aanzien van De Jong een discutabele beslissing. In samenspraak met hun bij de WK junioren in Finland vertoevende collega Jan Groot besloten de Jannen Augustinus en Van der Hout Judith Straathof aan te wijzen voor de WK afstanden, van 3 tot en met 5 maart in Nagano. Op het examen, de wereldbekerfinale in Heerenveen, eindigden Straathof en De Jong ex-aequo op de negende plaats. De 2.00,73 van de eerste stond voor een persoonlijk record, de 2.00,73 van de tweede was symptomatisch voor haar verrichtingen in deze schaatsjaargang. Omdat Van der Hout cs de hoop op snelle progressie bij De Jong hebben opgegeven, kreeg Straathof het voordeel van de twijfel.

De 22-jarige schaatsster uit de opleiding sprint was blij, maar vooral overdonderd door haar uitverkiezing. Ze had er in de verste verte niet op gerekend, en dat was op grond van het recente verleden ook wel terecht. Een week geleden was De Jong in Baselga nog 1,9 seconde sneller dan Straathof -een niet onaanzienlijk verschil op de mijl- terwijl ze in het eindklassement van de wereldbeker veertien punten hoger eindigde. ,,Dat Straathof een p.r. reed, gaf de doorslag,'' zegt Van der Hout. ,,Als Tonny in Baselga twee seconden sneller was dan Judith, had ze nu ook sneller moeten zijn. Ze rijdt niet de tijden die ze in zich heeft.''

Peter Müller, de coach van De Jong, kon er met zijn verstand niet bij. ,,Het is een klap in mijn gezicht. Tonny is een wereldtopper, altijd geweest ook. Ze komt nu net weer in vorm. Hoe kun je haar dan zo in de hoek duwen? Ik begrijp het niet.'' De KNSB laat een topper inderdaad snel keihard vallen. ,,Dat is niet waar'', vindt Van der Hout. ,,Het hele seizoen heeft Tonny al niet laten zien dat ze beter kan. Geen enkele Nederlandse schaatser kan zich dat permitteren.''

Het oordeel van de drie wijze mannen betekent overigens niet dat De Jong, die eerder al op eigen initiatief voor de WK sprint bedankte, gisteren de laatste wedstrijd van het seizoen reed. De commissie topsport heeft haar wel ingeschreven voor de drie en vijf kilometer in Nagano. In de (olympische) M-Wave zal ze op die afstanden evenzeer met haar vorm worstelen, maar op dat gremium is de vraag groter dan het aanbod. Daarvan profiteren ook Barbara de Loor (3000 en 5000 meter) en Annamarie Thomas (1500 meter), die, net zomin als De Jong, dit seizoen niet zijn toegekomen aan het afleveren van proeves van bekwaamheid.

Het is niet voor het eerst dat de commissie topsport, vorig jaar in het leven geroepen als onafhankelijk selectie-orgaan, onder vuur ligt. De commerciële ploegen vluchten graag in complottheorieën wanneer ze hun zin niet krijgen. Zo vond Martin Hersman (Sanex) dat hij ten koste van kernploegrijder Sicco Janmaat eerste reserve voor het WK allround moest zijn en betichtte manager Van der Tuuk van Unit 4 topsportcoördinator Ab Krook -die buiten alle discussies staat- van 'hoerengedrag' toen Van der Hout cs Frouke Oonk de vierde startplaats op de WK sprint toezegden inplaats van zijn adept Sandra 't Hart. Die bleef in tegenstelling tot Oonk op de NK op de been, maar presteerde dit seizoen in zijn algemeenheid minder. Van der Tuuk, die en passant de KNSB ook beschuldigde van gesjoemel met het ledental om meer subsidie op te kunnen strijken, is inmiddels door Unit 4 ontslagen. Op straffe van juridische vervolging eist de bond dat Van der Tuuk zijn woorden terugtrekt.

Dat kernploegschaatsers een een streepje voor hebben is een non-argument dat de 'commerciëlen' wat al te gretig in de strijd gooien. Müller, die die 'beschuldiging' gisteren gemakshalve ook uitte, kan die stelling moeilijk hard maken wanneer hij een recente voorkeursbehandeling van Romme in ogenschouw neemt. De topsportcommissie schreef hem in voor het WK allround toen hij nog een zware griep onder de leden had en Müller er openlijk aan twijfelde of zijn pupil Milwaukee wel zou halen.

Op de keuze van Straathof na valt er op de samenstelling van de 'allround'-delegatie naar de WK afstanden niets af te dingen: mannen: 1500 m: Bos, Leeuwangh, Postma; 5000 m: Janmaat (die op het ijs het pleit van Postma won), De Jong, Romme; 10000 m: De Jong, Romme, Verheyen. Vrouwen: 1500 m: Groenewold, Straathof, Thomas; 3000 en 5000 m: Groenewold, De Jong, De Loor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden