De Jong heeft profijt van marathonploeg

heerenveen – - In de ombouw naar een schaatser die ook op natuurijs uit de voeten kan – lees de Elfstedentocht kan winnen – schaatst Bob de Jong op de langebaan als in zijn beste dagen. Gisteren won hij de vijf kilometer tijdens de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen. In 6.17,31, zijn tweede tijd ooit in Thialf, liet hij de concurrentie achter zich. Het was een nieuw succes voor de marathonploeg van BAM, die vorige week op het Nederlands kampioenschap ook al van zich had doen spreken.

Het team combineert marathonschaatsen met langebaanschaatsen en boekt vooralsnog op twee fronten succes. Zaterdag was Arjan Stroetinga ook al succesvol tijdens de marathon van Den Haag. Bob de Vries, Jorrit Bergsma en Robert Bovenhuis reden zowel in Den Haag als in Heerenveen. De Vries werd in het internationale veld vijfde, Bergsma negende en Bovenhuis zeventiende.

De Jong heeft veel baat bij de trainingen in het BAM-team. „Dat heb ik vooraf ook tegen hem gezegd. Ik wil geen schaatser die op zijn retour is. Als hij doet wat ik zeg, gaat hij dit jaar zijn persoonlijke records aanscherpen. Dat weet ik zeker”, aldus trainer Jillert Anema.

De opkomst van de marathonschaatsers op de langebaan is ook internationaal opgevallen. Gianni Romme, coach van Italië, sprak zijn bewondering uit voor de rijders van het team van Anema. „Leuk om te zien dat er andere jongens zijn opgestaan. Het geeft ook wel een tendens aan waarin het allrounden steeds minder belangrijk wordt. Er komen steeds meer specialisten en daar zijn deze jongens een voorbeeld van. Jonge allrounders als Verweij en Blokhuizen zitten voorlopig in de wachtruimte. Door al die specialisten wordt het niveau steeds hoger. Maar dat is al jaren aan de gang.”

De Vries toonde zich gisteren meer dan tevreden met de vijfde plaats in het klassement. Hij liet specialisten als Contin, Lee, Fabris en Bokko achter zich. De Vries hoopt dat de successen van de formatie ook zullen afstralen op de marathon, waar de publieke belangstelling de laatste jaren niet erg groot is. „Als de mensen niet naar de marathon komen, zullen wij naar de mensen moeten. De helden van het marathonschaatsen zijn inmiddels gestopt. Jongens als Angenent, Hulzebosch en Ruitenberg doen niet meer mee. Misschien dat wij die plaats over kunnen nemen. Want schaatsen voor zo'n uitzinnig publiek als hier in Heerenveen willen we natuurlijk wel iedere week.”

Voorlopig blijven de BAM-schaatsers de langebaan combineren met hun eigenlijke tak van sport. Vrijdag rijden ze de vijf kilometer in Berlijn, een dag later zijn ze te aanschouwen bij de marathon in Hoorn. „Alleen de jongens die meedoen aan de teamachtervolging mogen in Berlijn blijven”, aldus Anema. „Zo zitten wij in elkaar. Niet zeuren! Ik weet ook zeker dat het rijden van een marathon geen invloed heeft op een vijf kilometer. Dat kunnen ze aan.”

De Jong is – ook door de absentie van Kramer – voorlopig de snelste schaatser op de vijf kilometer in het team. Pas na de eerste wereldbekercyclus gaat hij het marathoncircuit in. Zelf zou hij het liefst nu al instromen. „Maar ik weet donders goed dat ik dat nu nog niet mag van Jillert.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden