’De jeugdzorg verdient geen onvoldoende’

Van de mensen die aankloppen bij Bureau Jeugdzorg is 80 procent achteraf (redelijk) tevreden over de geboden hulp van de instelling waarnaar ze zijn doorverwezen.

Uit een onderzoek van het bureau BMC (Bestuur & Management Consultants) onder cliënten van de Nederlandse jeugdzorg is gebleken dat een ruime meerderheid tevreden is over de geboden hulp van de instelling waar zij terechtkwamen.

BMC onderzocht in opdracht van het kabinet de werking van de wet op de jeugdzorg, die in januari 2005 van kracht werd.

Het bureau noemt ook punten die niet goed werken: wachttijden zijn vaak te lang, behandelingen niet altijd effectief, de zorg voor gezinnen die veel problemen hebben – schulden, spijbelen, werkloosheid – wordt niet goed gecoördineerd.

Wim Slot, hoogleraar jeugdbescherming aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, bevestigt de positieve ervaring. „De meeste kinderen die met Bureau Jeugdzorg in aanraking komen, profiteren ook van de aangeboden hulp”, stelt hij. „De jeugdzorg hoeft zichzelf echt geen onvoldoende te geven.”

Maar, nuanceert hij snel, daarbij moet je niet vergeten dat een kind dat met bureau jeugdzorg in aanraking komt, bijna altijd hele forse problemen heeft. „Je moet de jeugdzorg niet verwarren met de gezondheidszorg. Een kind met een gebroken been komt binnen, wordt behandeld en daarna gaat het weer goed. Zo is het in de jeugdzorg niet.”

Hij noemt het voorbeeld van een kind dat seksueel misbruikt is. „De problemen kunnen met goede hulp een tijd verdwijnen, maar komen vaak in verschillende levensfasen terug. Bijvoorbeeld bij het eerste vriendje, en daarna als je een vaste partner krijgt. En vervolgens als er een kind komt. Het blijven moeilijke problemen, die haal je niet zomaar weg.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden