Opinie

De jeugd van tegenwoordig!

Fé Toussaint.

Gisterenochtend werd mijn ochtendhumeur spontaan tientallen malen versterkt bij het lezen van een artikel in de Volkskrant. Een door Martijn Lampert en Frits Spangenberg geschreven boek, Grenzeloze generatie, werd hierin uitgebreid besproken.

De schrijvers annex onderzoekers stellen in hun boek onder meer dat jongeren ‘een sociale tijdbom’ vormen. De jeugd zou nauwelijks besef van ethiek hebben en haast altijd het eigen genot voorop stellen. Lampert en Spangenberg noemen het ook wel “de grenzeloze generatie”: De jeugd van tegenwoordig heeft wat hen betreft geen enkel gevoel voor normen en waarden.

Wij, geen normen en waarden?

Allereerst zijn wij de generatie die door een zich plaatsvervangend schamende premier werd beschuldigd van een zesjescultuur. Ook normen-en-waarden-campagnes, “Nederland wordt steeds asocialer”-commercials en heuse ministers van Jeugd en Gezin maken het ons vrij moeilijk om nog langs normen en waarden heen te kijken. Aan te nemen is dus dat we wel degelijk besef hebben van normen en waarden.

Maar, zo dekken de onderzoekers zich wat mij betreft verdacht handig in, jongeren voelen zich ook minder dan ooit betrokken bij de politiek. Het is daardoor dus logisch om aan te nemen dat het hele gebeuren omtrent de zesjescultuur etcetera helemaal langs ons heen is gegaan.

Verder wees het onderzoek uit dat de jeugd van tegenwoordig graag naar zichzelf kijkt. Dit wordt door de onderzoekers als iets vreselijks gepresenteerd, en ik moet zeggen dat ik het ook niet bepaald vind klinken als een pré. Maar waren het niet soortgelijke onderzoekers, die tot aan een jaartje terug nog constant aan de alarmbel trokken om te melden dat het zelfbeeld van jongeren toch écht beter moest? Moesten wij een tijdje geleden nog leren dat modellenfoto’s digitaal bewerkt werden en dat wij misschien wel net zo mooi waren, is het nu opeens een slecht teken als men niet meteen gillend wegrent bij het zien van de eerste beste spiegel.

“Ik voel me betrokken bij de politiek” luidde een stelling waarmee slechts 18 procent van de huidige generatie instemde. Dat is erg, maar een deel van de oorzaak is niet al te moeilijk aan te tonen. Zou iemand van een vorige generatie zich maatschappijbetrokken hebben gevoeld als hij of zij in het huidige politieke klimaat was opgegroeid? Er is op dit moment voor de enigszins onervaren tiener geen peil op de Nederlandse situatie te trekken. Onlangs kwam bijv. in het nieuws dat het grootste deel van de PVV-schare, toch wel een erg rechtse partij, vandaan kwam bij de juist ontzettend linkse SP. Daar begrijpt niemand toch meer iets van?

De schrijvers hebben bij mij intern in ieder geval heel wat stof op doen waaien; Geen woord kan ik erover schrijven zonder dat ik in paniek naar verklaringen zoek voor de nu en dan wat vreemde bevindingen uit het onderzoek.

Ik heb nu al meelij met de volgende “jeugd van tegenwoordig”. Toch zal ik ergens ook wel blij zijn als men begint aan het onderzoeken van een ongetwijfeld weer minstens even verwerpelijke generatie. Dan laten ze de mijne tenminste met rust.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden