De jeugd musiceert in grote drommen

Den Haag - Toeval? Vorige week donderdag haalde ik gelijk met de post ook Trouw (vanaf vandaag staat ook Gehoord-Ongehoord in de vrijdag-editie) uit de bus. In mijn rubriek een verhaal over de tot nu toe magere herdenking van componist Hendrik Andriessen en bij de post een aankondiging van het concert op 12 februari door Hosanna in de Adventskerk in Alphen aan den Rijn. Op het programma? Inderdaad, Andriessen. Onder leiding van Barend Schuurman en met medewerking van organist Aart Bergwerff worden van hem uitgevoerd:Te Deum Laudamus, Magnificat en de Sonata da Chiesa. Andriessen deelt het concert met Toebosch, Strategier en De Klerk, van Rachmaninov zullen de wonderschone Vespers worden uitgevoerd. Een waardevol initiatief van een koor dat in de loop van de jaren al menig voortreffelijk programma ten gehore heeft gebracht.

ADRIAAN HAGER

Het Haagse muziekleven staat in deze dagen bol van de concoursen. De jeugd is aan het woord. Zaterdagmiddag start om 14 uur in het Koninklijk Conservatorium de finale van de zevende Iordens Viooldagen. Een jury onder voorzitterschap van Herman Krebbers zal dan vaststellen wie van de 54 (!) deelnemers zich in beide leeftijdsgroepen winnaars mogen noemen. Dat andere concours, het Prinses Christina Concours voor musicerende leerlingen van middelbare scholen, dreigt in de toeloop te "verdrinken" .

Ruud van der Meer, directeur van het Prinses Christina Concours, schrijft: "Het concours heeft meer dan 300 deelnemers, een record. Met name in de regio's West en Zuid konden meer dan 100 aanmeldingen niet gehonoreerd worden. Dit duidt op succes, doch staat lijnrecht tegenover onze doelstelling" . De Haagse finale zal zondagavond (aanvang 19.30 uur) plaatsvinden in het Provinciehuis. Enkele dagen later ontvang ik van Van der Meer weer een brief en daarin schrijft hij: "Van de 431 aanmeldingen konden we er ruim 300 toelaten. Een record aantal, onze maximum capaciteit" . Alweer voegt hij daar aan toe: "Het duidt op succes, maar is helaas lijnrecht in tegenstelling met onze doelstelling" . De landelijke finale wordt op 23 februari (aanvang 19.30 uur) in Diligentia gehouden. "Lijnrecht in tegenstelling met onze doelstelling" , dat vraagt om een verklaring. Prinses Christina brengt in het programmaoek die doelstelling onder woorden als zij zegt, dat het concours aan muzikaal begaafde kinderen een blijvende stimulans wil bieden. Duidelijk is sprake van "het muzikaal getalenteerde kind" . Met de organisatoren kan de vraag gesteld worden of achter die 431 aanmeldingen ook 431 muzikaal getalenteerde kinderen schuilgaan. Dat zou dan willen zeggen, dat het talent bij wijze van spreken uit de bomen valt te plukken. De concertpraktijk bewijst, dat dit bepaald niet het geval is. Het ligt voor de hand, dat de drempel voor deelname aan het Prinses Christina Concours verhoogd moet worden. Het concours moet immers trouw kunnen blijven aan het uitgangspunt, een uitgangspunt dat voor menig waarlijk talent van grote waarde is gebleken.

Het is druk in beide zalen aan het Spui. In de Anton Philipszaal:vanavond het Majesteitsconcert met de Koninklijke Marinierskapel en voordrachtskunstenaar Paul van Gorcum, morgenavond het Residentie Orkest in een Russisch programma, zondagmiddag het RO met pianist Niek van Oosterum, zondag- en maandagavond het orkest uit Budapest, woensdag en donderdag het RO met Mini & Maxi en vrijdag het Concertgebouworkest geleid door Charles Dutoit. In het Danstheater speelt vanavond het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jean Fournet met Mozarts' pianoconcert KV 271, Poulenc's La voix humaine en (daar is hij toch weer) van Hendrik Andriessen de Kuhnau-variaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden