De jazzmusicus en componist Loek Dikker heeft een ...

De jazzmusicus en componist Loek Dikker heeft een Amerikaanse Saturn Award gewonnen voor zijn muziek voor de Amerikaanse film 'Body Parts' van regisseur Eric Red. De prijzen, ook wel de alternatieve Oscars genoemd, werden dit jaar voor de 18e keer uitgereikt. In de categorie beste muziek passeerde Loek Dikker hiermee drie andere genomineerde filmcomponisten. Dat waren Howard Shore voor 'Silence of the lambs', Jerry Goldsmith voor 'Sleeping with the enemy' en Danny Elfman voor 'Edward Scissorhands'. Dikker maakte eerder muziek voor films als 'De vierde man' van Paul Verhoeven, 'Iris' van Mady Saks, 'Twee vorstinnen en een vorst' van Otto Jongerius, 'Een Scherzo Furioso' van Marianna Dikker en 'Pascali's Island' van James Dearden.

De cardioloog dr. N. Pijls is de ICIFarma Prijs voor Cardiologie 1992, waar een bedrag van 25 000 gulden aan is verbonden, toegekend voor zijn proefschrift. Pijls beschrijft een methode waarbij tijdens het dotteren direct het resultaat gemeten kan worden, alsof de patient maximale inspanning verricht. Hartklachten treden meestal niet bij rust, maar bij inspanning op. Bij het dotteren wordt een vernauwing in de slagader van het hart opgeheven door op die plek een klein ingebracht ballonnetje op te pompen. De prijs is een initiatief van geneesmiddelenfabrikant ICI-Farma, in samenwerking met het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.

Mevrouw drs. R. M. A. Th. Aalders wordt per 1 april hoofdinspecteur van de inspectie jeugdhulpverlening van het ministerie van WVC. Zij is nu hoofd internationale welzijnsaangelegenheden. Mevrouw Aalders volgt drs. H. van Dijk op.

Dr. S. J. van Strien, 35, is aan de Universiteit van Amsterdam benoemd tot hoogleraar in de meetkunde. Sinds 1982 werkt hij bij de Technische Universiteit Delft.

Overleden

In Roermond is gisteren dr. ir. W. J. Droesen, oud-lid van de Tweede Kamer voor de Rooms-Katholieke Staatspartij en de KVP, begraven. Droesen, die 94 jaar werd, studeerde en promoveerde aan de Landbouwhogeschool in Wageningen. Meer dan 30 jaar was hij Kamerlid: van mei 1933 tot februari 1967, onderbroken in de oorlog. Hij was ook voorzitter van de Vereniging voor landbouwonderwijs en lid van de Interparlementaire Beneluxraad.

De fysicus en mathematicus Yves Rocard, die deelnam aan de ontwikkeling van de Franse waterstofbom. is in Parijs overleden. De veelzijdige wetenschapper, vader van ex-premier Michel Rocard, die 89 is geworden, was betrokken bij atoomproeven in de Sahara en later in de Stille Zuidzee. Ook was hij de enige Fransman die onderzoek deed naar radioastronomie en halfgeleiders.

Barbara Morrison, de Amerikaanse actrice die speelde in tv-series als The Brady Bunch, Green Acres en The Carol Burnett Show, is op 84jarige leeftijd overleden. Zij speelde ook in de films From Her to Eternity uit 1953 en My Fair Lady uit 1964.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden