De Jakhals riskeert opnieuw levenslang

Topterrorist staat nu terecht voor bloedige aanslagen

Ilich Ramirez Sanchez alias Carlos de Jakhals verscheen gisteren voor de rechtbank in Parijs, waar hij terecht staat voor vier aanslagen waarbij elf mensen omkwamen. De 62-jarige Venezolaan zit in Frankrijk al een levenslange straf uit vanwege de moord op twee Franse politieagenten en een Libanese informant in 1975.

Ramirez wordt verdacht van vier aanslagen in 1982 en 1983: op een trein tussen Parijs en Toulouse; bij het kantoor van het tijdschrift Al Watan Al Arabi in Parijs; op een station in Marseille; en op de hoge snelheidstrein tussen Marseille en de hoofdstad. Naast de doden vielen er honderd gewonden bij deze aanslagen.

Volgens de aanklagers was het voornaamste motief van Ramirez om zijn toenmalige vriendin Magdalena Kopp en zijn Zwitserse kameraad Bruno Bréguet vrij te krijgen. Zij waren eerder in Parijs opgepakt wegens het bezit van wapens en explosieven. Hij kan, opnieuw, levenslang krijgen aan het einde van dit proces dat naar verwachting een week of zes gaat duren.

De Jakhals, die zo wordt genoemd sinds het boek van Frederick Forsyth 'De dag van de jakhals' tussen zijn spullen werd aangetroffen, heeft voor sommigen de status van een held door zijn 'revolutionaire' activiteiten. De Venezolaanse president Hugo Chávez liet hem in zijn cel Cubaanse sigaren bezorgen, de controversiële Franse humorist Dieudonné woont als fan de rechtszaak bij.

Anderen zien hem als een internationale terrorist pur sang. De Venezolaan, zoon van een marxistische vader, werd tijdens zijn studie in Moskou door de Sovjet-Unie uitgezet, en sloot zich vervolgens aan bij een pro-Palestijnse organisatie en later bij de Duitse Baader-Meinhof Groep

Hij was betrokken bij de gijzeling, in 1975 in Wenen, van ministers van de organisatie van olieproducerende en -exporterende landen, waarbij drie doden vielen, als ook bij de kaping van een Frans vliegtuig in 1976. Franse, Israëlische en Amerikaanse veiligheidsdiensten joegen jarenlang vergeefs op hem, tot hij in 1994 in Soedan werd opgepakt. In een juten zak werd Carlos dat land uitgesmokkeld.

Ramirez begroette medestanders in de rechtszaal gisteren met een gebalde vuist, en verklaarde 'beroepsrevolutionair' te zijn. Hij toonde zich strijdlustig, ondanks een hongerstaking die hij afgelopen maand hield uit protest tegen zijn eenzame opsluiting. De Franse autoriteiten hadden daartoe besloten nadat hij tegen de regels in interviews had gegeven aan de krant Libération en een radiostation.

Ramirez wordt verdedigd door zijn vrouw, Isabelle Coutant-Peyre, met wie hij tien jaar geleden in de gevangenis trouwde.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden