De Jager wil uitspraak rechter over Icesave

Van onze verslaggevers

Minister Jan Kees de Jager (financiën) wil dat de rechter zich buigt over de voortdurende Icesavezaak, nu de IJslandse bevolking in een referendum opnieuw het met Nederland en het Verenigd Koninkrijk afgesloten akkoord heeft afgewezen. Zes op de tien IJslanders stemden zaterdag tegen.

"Ik ben zeer teleurgesteld dat het Icesaveakkoord het niet gehaald heeft. Dat is niet goed voor IJsland en ook niet voor Nederland. De tijd van onderhandelen is nu voorbij. IJsland houdt de verplichting ons terug te betalen. De zaak is nu aan de rechter", aldus De Jager. De IJslandse regering zegt zich verplicht te voelen de uitslag van het referendum te respecteren. Er is volgens IJsland geen wet die het land verplicht om akkoord te gaan met de regeling voor terugbetaling. De wil van het volk heeft daarom voorrang.

Toen de IJslandse bank in 2008 failliet ging, schoten de Nederlandse en Britse overheid hun spaarders gedeeltelijk te hulp. Dat kostte Nederland 1,3 miljard en Groot-Brittanië 2,5 miljard euro. Dat bedrag willen ze nu verhalen op IJsland. Al eerder, inmaart vorig jaar, wees de IJslandse bevolking in een referendum een regeling af die de regeringen van IJsland, Engeland en Nederland waren overeengekomen. Vervolgens zijn de voorwaarden versoepeld: in het voorstel dat nu voorlag, kreeg IJsland tot 2046 de tijd om terug te betalen tegen een lagere rente.

De Jager krijgt steun van de meeste partijen in de Tweede Kamer. Kamerlid Ronald Plasterk (PvdA): "Het is uitgesloten dat de voorwaarden verder versoepeld worden. Als de crediteuren, Nederland en Engeland, zwaarder geschut inbrengen, sancties of boycots, wordt de schade voor IJsland nog groter. Maar elke vorm van kwijtschelden zet een gigantische premie op slecht gedrag. Dat is uitgesloten. IJsland heeft door het afwijzen van deze tweede, zeer soepele overeenkomst zichzelf in een onmogelijke positie gebracht."

In een schriftelijke verklaring wijst IJsland erop dat er nog geld zit bij de in 2008 omgevallen bank Landsbanki, de moederbank waaronder Icesave valt. Dat geld komt mogelijk later dit jaar vrij en gaat met voorrang naar Nederlandse en Britse gedupeerden, belooft de regering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden