De Jager waarschuwt IJsland

Nederland blokkeert toetreding tot EU, zolang schuld Icesave niet is terugbetaald

Zolang IJsland de Icesavegelden niet met rente heeft terugbetaald, zal Nederland de toetreding van het land tot de Europese Unie blokkeren. Dat zei minister De Jager van financiën gisteren in de Tweede Kamer tijdens een debat over de kwestie van de verloren spaargelden. Daarnaast zal De Jager bij het IMF, dat IJsland met noodleningen te hulp kwam na de ineenstorting van de economie in 2008, lobbyen om terugbetaling van de door Nederland voorgeschoten 1,3 miljard euro af te dwingen.

Ambtenaren van het ministerie van financiën overleggen nog deze week met de Europese vrijhandelsorganisatie EFTA, waaraan de 27 EU-lidstaten met IJsland, Liechtenstein en Noorwegen deelnemen. De Jager wil dat de strafprocedure tegen IJsland wordt hervat, nu de bevolking afgelopen weekeinde opnieuw stemde tegen terugbetaling van de spaartegoeden die verloren gingen bij de ondergang van Icesave. In mei vorig jaar oordeelde ESA, het dagelijks bestuur van de EFTA, al dat IJsland verplicht is het voorgeschoten geld aan Nederland terug te betalen.

Toch is het zeer de vraag of het tot een rechtzaak komt. De IJslandse president Olafur Grimsson wees er gisteren opnieuw op dat de opbrengst uit de boedel van het failliete Landsbanki, moederbedrijf van Icesave, wellicht groot genoeg is om alle depositohouders terug te kunnen betalen. Curatoren schatten eerder al dat er voldoende geld is om 90 procent van de claims van schuldeisers die het eerste recht hebben op geld te kunnen betalen.

Dat zijn naast de Nederlandse regering (die de claim van kleine spaarders heeft overgenomen) de Britse regering, De Nederlandsche Bank (voor spaarders die tussen 40.000 en 100.000 euro hadden ingelegd), Nederlandse provincies en gemeenten én de groep spaarders die meer dan 100.000 euro hadden ingelegd. Al die partijen maken een gelijke aanspraak op opbrengsten uit de boedel.

Een woordvoerder van ESA laat weten dat de bal nu bij de IJslandse regering ligt. Die moet aangeven hoe zij denkt het geld aan de depositohouders terug te betalen. Als de boedelopbrengst van Landesbanki daarin voorziet, is voortzetting van de strafprocedure onnodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden