De Jager is bezorgd over Griekenland maar speculeert niet

Zomerdebat aanloop voor campagne

Minister De Jager blijft in alle toonaarden ontkennen dat een Grieks vertrek uit de groep van landen met de euro wordt overwogen. "Er is geen aanleiding te veronderstellen dat welk van de eurolanden dan ook uit de eurozone zal stappen", zei de demissionaire minister van financiën gisteren in een debat met Kamerleden. Die keerden op aandringen van PVV en SP tussentijds van zomerreces terug om 'bij te praten' over de schuldencrisis in Europa.

Het debatje met de financieel specialisten van de fracties leverde weinig vuurwerk en vooral bekende standpunten op. Het kabinet houdt steun van een ruime Kamermeerderheid voor de mix van maatregelen waarmee Nederland de dreigende eurocrisis wil bestrijden: streng toezicht op forse bezuinigingen in Griekenland en andere Zuid-Europese landen en tegelijk tegenover de financiële markten volhouden dat alles gedaan moet worden om alle deelnemende landen in de euro te houden, inclusief miljardensteun.

De Jager geeft toe dat die houding het dilemma meebrengt dat landen als Griekenland en Spanje onvoldoende druk voelen om hun begroting met harde bezuinigingen en hervormingen echt op orde te brengen.

Over de situatie in Griekenland, waar sombere verhalen klinken over de bezuinigingsbereidheid, zwijgt de CDA-minister liever op dit moment. Hij wacht op de resultaten van het onderzoek in Athene door de trojka van Europese Unie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Aanvankelijk werd dat rapport binnen twee weken verwacht, maar andere voorspellingen gaan ervan uit dit belangrijke oordeel pas in september komt.

Om alle speculaties over een mogelijk Grieks vertrek uit de euro te voorkomen, wil De Jager ook geen onderzoek laten doen naar de voor- en nadelen van twee gescheiden gezamenlijke munten, voor noordelijke en zuidelijke Europese landen. De SGP en ChristenUnie stellen keer op keer zo'n onderzoek voor. De Jager ziet meer nadelen dan voordelen van twee parallelle euro's, maar wil dat niet op papier zetten.

De vraag of hij in het belang van de financiële stabiliteit zou jokken over een naderend vertrek van de Grieken uit de euro en over de ernst van de huidige crisis, is volgens de minister niet aan de orde. "Ik heb nooit als minister van financiën die noodzaak gevoeld", zei hij over zo'n strategisch leugentje.

Wel gaf hij toe grote zorgen te houden. "Die heb ik al anderhalf jaar over de eurozone."

Het tussentijdse zomerdebat in het parlement kon ook worden gezien als een aanloop naar de komend verkiezingscampagne, waarin Europa en de crisis een belangrijke rol gaan spelen. Toch bleven grote woorden gisteren nog uit, al zei PVV-Kamerlid Van Dijk wel dat de probleemlanden in Zuid-Europa 'een beerput vormen die je tot in Nederland ruikt'.

Van het strand naar de Kamer voor debat over 'munt die al dood is'
Hun terugkeer van het zomerreces voor een debat zonder veel nieuwe gezichtspunten over de schuldencrisis kwam gisteren voor de financieel specialisten uit de Tweede Kamer niet onverwacht. Het lag voor de hand dat vooral de PVV in de aanloop van de verkiezingscampagne ook op stille zomerdagen wilde blijven hameren op een belangrijke item waarmee die partij de kiezers wil paaien: Nederland moet de euro inruilen voor de gulden.

Maar ook de SP zag tevoren het nut van het debat wel in: "De eurocrisis gaat niet met vakantie", zei woordvoerder Irrgang. PvdA-Kamerlid Plasterk, die het spoeddebat aanvankelijk niet nodig achtte, vond het achteraf wel nuttig om even bij te praten.

SGP-kamerlid Dijkgraaf vertelde dat hij 'bij dertig graden onder een Franse palmboom op het strand zat', toen hij hoorde dat hij terug moest naar Den Haag, voor wat hij beschouwde als een debat over een munt die al dood is. Geen echte breuk in de vakantie van de SGP'er. Want hij zat onder die palmboom toch al gebogen over zijn computer om de financiële kant van zijn verkiezingsprogramma door te rekenen. Dat gold ook voor de meeste andere financieel specialisten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden