De Jager en Kamer pogen in één dag een akkoord te sluiten

Minister van financiën zoekt zijn heil bij de 'Kunduzcoalitie': D66, GroenLinks en ChristenUnie

REPORTAGE | CEES VAN DER LAAN EN LEX OOMKES

Diederik Samsom (PvdA) beent omgeven door camera's weg bij Emile Roemer. Arie Slob (CU) en Jolande Sap (GroenLinks) stappen op datzelfde moment, zonder camera's, uit de fractiekamer van D66. De Kunduz-coalitie aan het werk. Onderwijl, een stukje verderop, praat minister van financiën Jan Kees de Jager met de VVD'ers Stef Blok en financieel expert Mark Harbers. Die 3 procent begrotingstekort is 'keihard' voor de VVD.

Daarna spoedt Jan Kees de Jager zich naar het voormalige departement van koloniën waar hij op de laagste verdieping Esther Ouwehand treft van de Partij voor de Dieren. "Een vleestaks van 19 procent, dat zal ik hem adviseren. Die bezuinigingen heb je zo binnen", glimlacht Ouwehand. Zij is één van de weinigen die on the record inhoudelijk iets wil zeggen. Zelden heerste op het Binnenhof zo veel nerveuze spanning als gisteren. Financieel specialisten zitten tot diep in de nacht te rekenen en ideeën voor hun fractievoorzitters te bedenken. De fracties proberen met elkaar een bezuinigingsplan te maken, dat genade moet kunnen vinden in de ogen van Brussel.

"Waar VVD, PVV en CDA in zeven weken tijd niet in slaagden, moeten wij in één dag doen, vrijwel onmogelijk", meent Alexander Pechtold na vele uren van onderhandelingen. "Iedereen streeft een ideale wereld na, maar nu moeten er zaken worden gedaan. Dat doet pijn."

De rollen zijn omgedraaid. Normaal gesproken komt het kabinet met voorstellen, die vervolgens worden gecontroleerd en afgestemd door de Tweede Kamer. Gisteren was, na de val van het kabinet, de Kamer aan zet. "De Jager moet gewoon doen wat wij hem opdragen", klinkt het op de burelen van GroenLinks stoer.

In elk geval willen de meeste fracties dat beeld in stand houden. De Jager moest deemoedig op het Binnenhof bij alle fracties langs, zelfs bij de Partij voor de Dieren. Als een soort informateur polsen, aftasten en vooral... luisteren. Het zal de minister van financiën weinig kunnen schelen. Als hij maar een bezuinigingsplan met voldoende politiek draagvlak naar Brussel kan sturen.

De spanning en nervositeit zit vooral bij de partijen die bereid zijn om met elkaar in gesprek te gaan. Dat gaat soms openlijk, maar ook vaak in het geheim, in de achterkamertjes. ChristenUnie, D66 en GroenLinks, die vorig jaar de politietrainersmissie naar Kunduz mogelijk maakten, waren gisteren op verschillende momenten met elkaar in conclaaf én met De Jager. Er zijn natuurlijk ook uitstapjes naar de PvdA.

Want, zo wordt in de wandelgangen uitgelegd, Jolande Sap kan de PvdA niet loslaten. En de PvdA op haar beurt weer niet de SP. Politieke verlamming uit angst tijdens de verkiezingen de concessies als vuig 'draaien' om de oren te krijgen. Alexander Pechtold en Arie Slob praten gedurende de hele dag op Jolande Sap in om haar los te wrikken van de PvdA. Haar hele wensenlijstje en nog veel meer kan ze gehonoreerd krijgen, klinkt het.

En die 3 procent als maximaal begrotingstekort voor 2013, is losgelaten, klonk het opgewonden in de gangen van CDA, D66, GroenLinks, CU en PvdA. Nú is er iets mogelijk. Behalve bij de VVD. "Dat loslaten? Zijn ze helemaal gek geworden. Daar is de coalitie over gestruikeld. Dat zou ons compleet ongeloofwaardig maken", klinkt het bij de VVD, net zo opgewonden.

En zo gaan de fractiebazen en specialisten een lange nacht in. Zal het ze lukken?

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden