De Jager: Eed moet integriteit van elke bankier waarborgen

Iedereen die bij een bank of verzekeraar gaat werken moet vanaf 1 januari volgend jaar een eed of belofte afleggen om het werk integer en zorgvuldig te doen.

Minister De Jager van financiën doet dit voorstel in een brief aan de Tweede Kamer. Het is zijn bedoeling dat niet alleen nieuwelingen, maar ook de 250.000 werknemers die al bij een bank of verzekeraar werken de eed of belofte gaan afleggen. De Jager maakt een uitzondering voor werknemers die niets met het bankierswerk te maken hebben, zoals receptionistes.

De minister schrijft dat de gewenste omslag in de financiële sector niet alleen een kwestie is van wet- en regelgeving. Er zit ook 'een sterke morele dimensie' aan. "Het gaat daarbij om waarden als het centraal stellen van de klant, het bewustzijn over de rol van de onderneming in de maatschappij en integer handelen. Een formeel moment waarbij wordt stilgestaan bij deze evidente waarden zal het belang hiervan onderstrepen."

Volgens hun codes moeten bestuurders van financiële instellingen nu al een moreel-ethische verklaring afleggen. De Jager stelt voor deze 'bankierseed' op te nemen in de geschiktheidstoets die zij moeten doorlopen bij de Autoriteit Financiële Markten en de Nederlandsche Bank. Vanaf 1 juli moeten ook commissarissen en leden van de raad van toezicht die toets doen. De eed of belofte moet worden afgelegd ten overstaan van een persoon in een hogere functie. De minister gaat voorschrijven wat er in de eed komt te staan.

Dat geldt niet voor de eed of belofte die de 'gewone' werknemers moeten afleggen. Het gaat hierbij niet alleen om vaste krachten, maar ook om tijdelijke medewerkers, uitzendkrachten en gedetacheerden. De inhoud van die eed mogen de financiële instellingen zelf bepalen. De eed kan eventueel groepsgewijs worden afgelegd, bijvoorbeeld als onderdeel van een introductiedag voor nieuwe medewerkers. Om alle medewerkers de eed te laten afleggen krijgen de banken een jaar de tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden