De Jager bij Balkenende

DEN HAAG (ANP) - Beoogd staatssecretaris Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) is dinsdagochtend door formateur Jan Peter Balkenende ontvangen. De Jager, die een kwartier te vroeg arriveerde, wilde vooraf niet ingaan op de publiciteit die de afgelopen dagen is ontstaan rond zijn persoon.

,,Na afloop beantwoord ik uw vragen'', zei hij tegen verslaggevers. Vorige week werd bekend dat een bedrijf waarvan De Jager aandeelhouder is, pensioenpremies te laat had afgedragen. Dinsdag meldde de gratis krant De Pers dat De Jager betrokken is geweest bij een failliet gegaan internetbedrijf.

Volgens een CDA-bron heeft de beoogde staatssecretaris beide feiten aan de partijtop gemeld en staat niets zijn benoeming in de weg. ,,De Jager wordt wel stevig ontgroend'', grapt een betrokkene.

Hot-Orange

De Jager is eigenaar van het internetbedrijf ISM, waar meer dan 200 mensen werken. Vorige week meldde de tv-rubriek Nova dat een dochteronderneming van dit bedrijf pensioenpremies te laat had afgedragen. Maar volgens CDA-bronnen was De Jager als aandeelhouder niet verantwoordelijk voor het betalen van deze premies.

Volgens De Pers werd De Jager in 1999 directielid van de internetwinkel Hot-Orange. Dit bedrijf ging twee jaar later failliet. Volgens een CDA-bron was De Jagers bedrijf ISM de belangrijkste leverancier van software van Hot-Orange en kreeg hij daarom de titel CTO (Chief Technology Officer). Dat betekent echter niet dat De Jager ook rechtstreeks betrokken was bij de directie van het bedrijf, aldus de bron.

De Jager heeft inmiddels afstand gedaan van zijn belangen bij ISM, zoals gebruikelijk is bij nieuwe bewindslieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden