De Jager: begrotingstekort 2011 valt tegen

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager. Beeld anp

Het Nederlandse begrotingstekort over 2011 komt uit op 4,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp), en blijft daarmee achter op de 4,0 procent die in het regeerakkoord voor 2011 was geraamd. Dat blijkt uit het Financieel Jaarverslag van het Rijk (FJR) 2011 dat demissionair minister De Jager van Financiën in het kader van Verantwoordingsdag heeft vrijgegeven.

De overheidsfinanciën hebben een nieuwe knauw gekregen, doordat het economische herstel dat in 2010 was ingezet, in 2011 steeds meer aan kracht verloor, zo luidt de voornaamste conclusie uit het verslag. In totaal hebben het Rijk, de gemeenten, de provincies en de waterschappen 28 miljard euro meer uitgegeven dan dat zij binnen kregen.

De overheidsschuld (EMU-schuld) ontwikkelde zich wel iets gunstiger dan verwacht: 2011 werd afgesloten met een schuld van 393 miljard euro; dat is 23 miljard meer dan een jaar eerder. Van de 18 miljard euro aan bezuinigingen die gepland staan voor de regeringsperiode tot 2015, heeft het kabinet er vorig jaar 2,8 miljard weten te realiseren. Dat was ook het doel voor het eerste regeringsjaar.

Op verantwoordingsdag, de derde woensdag van mei, ook wel 'woensdag gehaktdag' genoemd, leg het kabinet verantwoording af over het beleid en de begroting van het afgelopen kalenderjaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden