Kroatië

De jacht van communistische leider Tito wordt een toeristische trekpleister

De Galeb in de haven van het Kroatische Rijeka. Beeld AFP
De Galeb in de haven van het Kroatische Rijeka.Beeld AFP

Dat de gloriedagen van het Galeb-jacht tot het verleden behoren, is voor de gemiddelde bezoeker van de badplaats Rijeka niet heel moeilijk vast te stellen. In de haven van de Noord-Kroatische stad lijkt het gigantische schip de tand des tijds maar nauwelijks te doorstaan. Verflagen bladderen langzaam af en roestplekken vreten zich een weg door de boeg.

Toch moet de Galeb volgens de gemeenteraad van Rijeka weer in ere worden hersteld. De reden: het schip, dat ooit dienst deed als het jacht van voormalig leider van Joegoslavië Josip Broz Tito, moet de nieuwe trekpleister van de stad worden. Het wordt, als het aan de raad ligt, een museum met een vaste tentoonstelling over de reizen van Tito en de rol die het schip speelde in de ontwikkeling van de internationale betrekkingen van het voormalige Joegoslavië.

Diplomatieke tochtjes

De communistische leider gebruikte het schip namelijk om diplomatieke tochtjes te maken in gezelschap van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Niemand minder dan de Britse koningin Elizabeth, en leiders als Haile Selassie (Ethiopië), Muammar Kadafi (Libië), Mahatma Gandhi (India) en Leonid Brezjnev (Sovjet-Unie) bespraken al dobberend de wereldproblematiek. Ook filmsterren als Elizabeth Taylor en Sophia Loren kwamen aan boord.

Toch ziet niet iedereen het project zitten. Met name uit rechtse hoek klinkt het verwijt dat de restauratie ideologisch werd ingestoken en te duur is. Het project, waarvoor 6 miljoen dollar is uitgetrokken, is volgens een lokaal oppositielid van de centrum-rechtse Kroatische Democratische Unie ‘het plan van een krankzinnig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden