De jacht op Blokhuijsen is geopend

Schaatser gaat weg bij TVM, waar hij te weinig vrijheid krijgt

ERIC DE JAGER

Jan Blokhuijsen heeft met zijn aangekondigde vertrek bij TVM de schaatswereld weer in beweging gebracht. Die leek vast te zitten tot na Sotsji 2014, maar nu is er plots een olympische medaillekandidaat op de markt. Het jachtseizoen is geopend.

Bart Veldkamp en Dennis van der Laan, manager van Blokhuijsen, stonden zondagavond al in geanimeerd gesprek in de catacomben van Thialf. Veldkamp heeft de oprichting van een 'Team der Lage Landen' in zijn hoofd. De Belg Bart Swings moet daar één boegbeeld van worden, maar om de naam recht te doen, moet er ook een Nederlandse topper bij.

Omdat alle Nederlandse topschaatsers tot en met de Winterspelen van 2014 onder contract staan, had Veldkamp de deadline voor zijn droom al verplaatst naar de zomer van dat jaar. Tot de afgelopen dagen steeds meer scheurtjes kwamen in de relatie tussen Blokhuijsen en zijn coach Gerard Kemkers.

"Ik heb mij tot nu toe gericht op de Belgen. Die train ik. Maar sinds maandagavond is er een optie bij", aldus Veldkamp. Voor zijn op te richten commerciële ploeg sprak Veldkamp met diverse geïnteresseerde partijen. "Maar die waren allemaal volledig gericht op Swings. Nu Jan Blokhuijsen vrij is, is er een nieuwe situatie. Jan is een interessante atleet. Met Swings en Blokhuijsen zet je wel een product neer, natuurlijk. Ze hebben ook allebei een inline-achtergrond, dus dat biedt nog meer mogelijkheden. Als je de juiste partij vindt, kan het snel gaan."

Een van die partijen die in de wandelgangen wordt genoemd, is softwarebedrijf Afas, sponsor van AZ en de Tennis Classics. Dit seizoen verscheen het bedrijf ook op de boarding bij het WK sprint in Salt Lake City. Veldkamp en Afas konden gisteren niet ingaan op de mogelijke interesse.

Veldkamp werkte vorig jaar naar volle tevredenheid samen met Blokhuijsen bij TVM, voor hij als trainer vertrok bij de verzekeraarsploeg. Als het aan de oud-olympisch kampioen ligt, schaatst het Team der Lage Landen na deze zomer al met Swings en Blokhuijsen. "Al is het complete plaatje pas voor 2014."

Veldkamp is niet de enige die de deur wagenwijd open heeft gezet voor de transfervrije Blokhuijsen. Jan van Veen, zijn oude coach bij Jong Oranje, zou de talentvolle Noord-Hollander graag weer onder zijn hoede nemen. Van Veen was het hele seizoen sponsorloos, maar heeft nu als Team Corendon weer wat armslag.

De Drent kiest voor de rustige aanpak, zijn handelsmerk. "Ik gun Jan even de tijd om te bezinnen op wat hij wil. Als we iets voor elkaar kunnen betekenen, dan sta ik klaar. Maar ik ga hem nu niet bespringen. Ik waardeer wel de keuze die hij heeft gemaakt. Je kunt kiezen voor een goed contract of voor je sportieve doelen." Van Veen is van plan zijn voormalige pupil aan te schieten tijdens het WK afstanden in Sotjsi, volgende week.

Beide partijen willen Blokhuijsen de vrijheid bieden die hij bij TVM niet kreeg. De schaatser werkte veel met een eigen begeleidingsteam, waarin longarts Jaap Westbroek en voedingsdeskundige Dirk Zoutewelle een prominente plaats innemen. Beiden waren eerder in dienst van TVM. Bij het bedrijf van Zoutewelle is onder anderen oud-schaatser Simon Kuipers werkzaam. TVM-coach Gerard Kemkers wilde een einde maken aan alle uitstapjes van Blokhuijsen. Voor het WK allround in Hamar noemde hij het uiteen laten vallen van zijn team in 'losse eilandjes' voor de Spelen van Vancouver één van zijn grootste valkuilen. Maar in plaats van de kroonprins van zijn ploeg weer binnenboord te halen, dreef hij hem voorgoed weg met het hameren op de teamdiscipline, die volgens Blokhuijsen toch vooral gericht is op het welzijn van de onbetwiste koning: Sven Kramer.

Zaakwaarnemer Dennis van der Laan laat namens de sporter weten dat hij geen haast heeft met het vinden van een nieuwe ploeg. "Jan hecht er waarde aan zijn periode bij TVM zuiver af te ronden. Hij heeft met niemand achter de schermen gepraat en geen nieuwe schoenen gekocht voor hij zijn oude heeft weggegooid."

Geïnteresseerde partijen staan in de rij

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden