De Italiaanse wal keert de Aquarius, maar of het schip koers zet naar Spanje is de vraag

Of de Aquarius met 629 vluchtelingen en migranten aan boord ook echt koers zal zetten richting Spanje blijft voorlopig onduidelijk. Beeld EPA

De haven van Valencia is zeker niet de dichtstbijzijnde, maar ze biedt de Aquarius in elk geval wel een veilige plek. Of het schip met 629 vluchtelingen en migranten aan boord ook echt koers zal zetten richting Spanje, nog een paar dagen extra varen,  blijft voorlopig onduidelijk.

Zondag kreeg de bemanning van het maritiem coördinatiecentrum in Rome (MRCC) te horen dat het tussen Malta en Italië moest blijven liggen. Terwijl het daar ronddobberde, bekvechtten de twee landen wie de boot, die door Artsen zonder Grenzen en SOS Mediterranee als reddingsschip wordt gebruikt, zou moeten toelaten. 

Dat Italië die taak op zich moest nemen was voor de premier van Malta, Joseph Muscat, een uitgemaakte zaak. Rome had immers de reddingsactie gecoördineerd en de haven van het Italiaanse Lampedusa was het dichtste bij. Maar de kersverse vicepremier Matteo Salvini twitterde dat Italië, dat dit jaar al tienduizenden mensen opving, de havens nu toch echt gesloten zou houden.

“Een politiek spel dat over de hoofden van 629 mensen wordt gespeeld”, vindt Karline Kleijer, noodhulpcoördinator bij Artsen zonder Grenzen. Ze staat voortdurend in contact met de bemanning van de Aquarius. Ze is blij dat Spanje hulp heeft aangeboden, maar voor de mensen aan boord betekent dat een lange reis van een paar dagen, terwijl Malta op drie uur varen ligt. 

Niet genoeg ruimte

De spanningen en nervositeit op het schip nemen volgens Kleijer toe. “Het gaat om een hele grote groep mensen. Het maximumaantal dat de Aquarius aankan is eigenlijk 500. Mensen zitten op het dek, ze kunnen niet naar binnen. Er is niet voor iedereen genoeg ruimte om te liggen. Dit is misschien te doen voor een uur of twintig, maar helemaal naar Spanje is een ander verhaal.”

Een aantal mensen is extra kwetsbaar. Zo zijn er zeven zwangere vrouwen aan boord en 123 minderjarigen zonder begeleiding. Elf van hen zijn onder de twaalf jaar. Ook zitten er mensen met brandwonden op het schip. Ze zijn op niet-zeewaardige boten vanuit Libië vertrokken, waar water en benzine zich makkelijk kunnen vermengen. 

“In combinatie met de zon erop geeft dat heel nare brandwonden”, zegt Kleijer. Bij de reddingsoperaties zijn voor zover zij weet geen doden gevallen, maar veertig mensen waren wel bijna verdronken. Sommigen hebben nog water in hun longen. “De bemanning heeft hier en daar moeten reanimeren.”

Verschillende operaties

De mensen die nu op de Aquarius zijn opgevangen, werden afgelopen weekend bij verschillende operaties gered. “Onder andere een schip van de Italiaanse kustwacht, een Italiaans marineschip en een paar commerciële schepen zijn in actie gekomen”, vertelt Kleijer. Die schepen hevelden vervolgens de passagiers over op de Aquarius, waar zo’n dertig hulpverleners zich over hen ontfermden.

De UNHCR eiste dat ‘welk land dan ook’ het schip een veilige haven zou bieden. “Kwesties over verantwoordelijkheid moeten later maar worden bekeken”, zei Vincent Cochetel van de VN-vluchtelingenoperatie. 

De Spaanse premier Pedro Sanchez, die nog geen twee weken aan de macht is, nam die woorden ter harte en beloofde de Aquarius een plekje in de haven van Valencia. Of dit een eenmalig aanbod is of dat ook andere reddingsschepen welkom zijn, maakte Sanchez niet duidelijk. Maandag kwam bijvoorbeeld ook het reddingsschip Sea Watch 3 in de Middellandse Zee in actie. Salvini heeft al gezegd dat ook dat schip in Italië niet welkom is.

Brussel benadrukte dat Malta en Italië moeten zorgen dat de mensen aan boord hulp krijgen. Ook Duitsland riep beide EU-leden op om hun ‘humanitaire huiswerk’ te doen. Malta bood maandag aan de voorraden van de Aquarius aan te vullen. En achter de schermen zou ook Rome al hebben geïnformeerd wat voor hulp het schip nodig heeft. Maar de havens van beide landen blijven vooralsnog gesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden