De islam zal nu echt moeten hervormen

Altijd weer zijn er de 'dappere' imams die afstand nemen van islamitisch geweld. Zij zouden eens kritisch naar de islamitische teksten zelf moeten kijken, meent Dennis Honing.

Na de aanslag in Brussel reageerde imam Azzedine Karrat van de Rotterdamse Essalam moskee tegenover de camera's van de NOS op de vraag of de aanslag toch niet iets met de islam te maken heeft. 'Uitgesloten', aldus de imam. Het argument was dat hij wel moslims heeft zien lopen met kalasjnikovs, maar nooit de islam. Buiten het feit dat dit argument absurd is - ik heb ook nog nooit een exemplaar van Mein Kampf een Jood zien aanvallen - laat het ook de valse scheiding zien tussen moslims en de islam. Tussen wat de islam zou leren en wat de moslims zouden doen.

Deze scheiding is de meest geliefde truc van de islamitische apologeten de afgelopen jaren. Nederlandse imams en andere vertegenwoordigers van moslims nemen altijd slechts afstand van praktische gebeurtenissen. Van bommen, executies, zweepslagen en vrouwenbesnijdenis. Het zijn alleen 'afvallige verraders' als Hafid Bouazza en Ayaan Hirsi Ali die het ook over teksten willen hebben. Het mag namelijk niet aan de islam liggen. En exact deze apologeten worden op handen gedragen, want ze nemen zo 'dapper' afstand.

Het is voor deze imams handig om de kritiek enkel te richten op praktische gebeurtenissen. Dit kan namelijk nooit blasfemisch zijn, want het gaat om mensenwerk. Blasfemisch ben je pas als je de voorschriften en de opstellers ervan zelf bekritiseert.

Zo werd de moord op Theo van Gogh veroordeeld, maar niet de tekst die beschrijft dat Mohammed de islamkritische dichter Khab ibn al Ashraf liet onthoofden. De slavenmarkten in Raqqa worden veroordeeld, maar niet de islamitische jurisprudentieteksten die bezit, koop en verkoop van slaven goedkeuren. Vrouwenbesnijdenis wordt veroordeeld, maar islamitische jurisprudentieteksten die dat gebruik toestaan niet. (Doods)bedreigingen aan het adres van ex-moslims worden veroordeeld, maar niet de islamitische jurisprudentieteksten die stellen dat de volhardende afvallige de doodstraf dient te ondergaan. Iedere keer weer nemen moslims afstand van de praktijk, maar nooit van de tekst zelf.

Gekortwiekt

Wat is hier de oorsprong van? Veertien eeuwen lang kende de islam geen scheiding tussen moskee en staat. Verreweg de meeste moslimlanden werden in de 19de eeuw gekoloniseerd door het Westen of geannexeerd door de Sovjet-Unie. De dictators en koningen die het stokje van de Europeanen overnamen, voerden een meedogenloze secularisatie door. Deze secularisatie was, anders dan de Europese, geen proces vanuit het volk; niet bottom-up maar top-down.

De islam is nooit hervormd, maar alleen door secularisme gekortwiekt. De leiders van islamitische landen realiseerden zich dat om obstakels heen slalommen beter werkt dan wegbeitelen. Onze moslim-immigranten weten niet beter.

Alleen in Nederland werkt dit niet. Nederland is een democratie waar niet alleen brave imams hun zegje kunnen doen, maar waar ook hardliners deze naïef gehouden moslims in aanraking kunnen brengen met hardere teksten. De geest van de kwalijke teksten is duidelijk uit de fles. Terug van weggeweest, na een magere eeuw van piepschuimen secularisme. In de jaren zeventig kregen de Britten het voor elkaar de slavenmarkten van Oman en Saudi-Arabië te sluiten. In de 2012 gingen de nieuwe markten alweer open in Syrië.

De islam zal moeten hervormen. Dat imams de islam tegen kritiek beschermen, betekent dat hun persoonlijk geloof belangrijker is dan de amputaties, slavernij en stapels lijken door executies. Komt die hervorming er niet, dan blijven we slalommen, oecumenische façade-dansjes houden, herdenken en troosten. Dan zijn we in het seculiere Nederland verzand in een gebed zonder eind.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden