'De islam schendt mensenrechten'

Moslimdiscriminatie treft vooral vrouwen die een hoofddoek dragen, bleek uit onderzoek deze week. Wat bezielt de dader? En wat voor effect heeft het op een slachtoffer? Een tweeluik.

Toen ze opkeek van haar stoel in de wachtkamer en zag dat de arts een hoofddoek droeg, kwam Anna Aarts (76) in opstand. "Ik wilde niet door een moslim geholpen worden. Laat staan door een moslima met een hoofddoek."

In geaffecteerde volzinnen spreekt ze haar afkeuring uit over het kledingstuk. "Ik voel me díep beledigd door die hoofddoek. Vrouwen hebben hier in Nederland zo hard gevochten voor vrijheid. En de islam schendt mensenrechten, met name die van vrouwen. Ik ben daar zo verdrietig van dat ik denk: Raak me niet aan."

Aarts - geel vest, groene oogschaduw - staat nog vierkant achter haar besluit. "Dit was mijn manier om mijn afkeer te tonen van wat er allemaal gebeurt. Uithuwelijken bijvoorbeeld - die vrouwen zijn verdomme niets waard. En die hoofddoek staat daar symbool voor."

Eerst maakte het ziekenhuis nog een afspraak met een andere arts voor haar. Maar een paar dagen later kwam er een telefoontje van het afdelingshoofd, waarin hij haar voorstelde naar een ander ziekenhuis te gaan. "Met graagte, heb ik gezegd."

Moslims hier, denkt mevrouw Aarts, kun je misdaden verwijten van moslims in andere werelddelen. Ja, ook de arts in het Zaans Medisch Centrum die haar van een huidaandoening wil afhelpen. "Ze is misschien geen Taliban, maar ze gelooft wel in precies dezelfde Koran. Ik ga haar toch niet aan haar vragen: Welke interpretatie volgt u van de Koran?"

Middenin de woonkamer van haar flat in Koog aan de Zaan staat een schildersezel. "Het moet er allemaal uit", gebaart ze naar de wand. Daar hangt een portret van een gesluierde vrouw met bebloede jukbeenderen. "Ik ben slachtoffer van die ene Koran. Getraumatiseerd, kun je wel zeggen. Ik heb zo in de rats gezeten voor een vriend van me, die Afghaans is, en de islam verliet. Wat ik allemaal heb doorstaan!"

Eerder is Aarts veroordeeld voor belediging van een moslima in de supermarkt. Niet-begrijpend vertelt ze hoe de vrouw overstuur raakte. "Ze moest worden afgevoerd met een ambulance. Ze barstte in tranen uit! Een vrouw van in de veertig! Ik zeg: ze is psychisch gestoord." Volgens de rechter had mevrouw Aarts 'kutmoslims' gezegd. "Maar dat woord komt niet uit mijn mond. Ik zei gewoon iets over de Koran. Nou, alsof ik haar dódelijk getroffen had!" De boete van 180 euro betaalde ze graag. "Ik voelde me net Hugo de Groot. Ik sta hier vanwege mijn kritiek op een religie."

Het Zaans Medisch Centrum en de betreffende arts willen niet in detail treden over het voorval. Een woordvoerder laat weten dat het ziekenhuis personen weigert die medewerkers bedreigen of bejegenen op een wijze die in strijd is met artikel 1 van de Grondwet - tenzij ze acute zorg nodig hebben.

Mevrouw Aarts heeft intussen spijt dat ze ermee instemde om naar een ander ziekenhuis te gaan. "Ik ben boos dat ze me zomaar weigeren. Wat is dat nou voor raars? In de Koran staat: 'Joden zijn apen en varkens' - en dat mag wel? En moslims schaffen Christus af. Hoe beledigend is dát?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden