Opinie

'De islam is ook een politieke ideologie die geen vrede na­streeft'

"Niet alleen in Istanbul, maar overal inde wereld zwelt de tumor van het moslimgeweld aan."Beeld Maartje Geels

Kunnen we het ook hebben over de haat vanuit de islamitische gemeenschap? Zelf waarschijnlijk de mond vol als Wilders weer iets roept over islam en moslims. Maar hetzelfde doen wanneer het ze uitkomt.'

Deze hartekreet zag ik zich gisteren uitrollen op mijn facebooktijdlijn. Hij was afkomstig van een van mijn facebookvrienden, Raja Felgata, een Nederlands-Marokkaanse journaliste. Raja was verbolgen over reacties van medemoslims op datzelfde Facebook naar aanleiding van de aanslag op een discotheek in Istanbul. Samenvatting van de reacties: moslims hebben niets te zoeken in een verdorven danspaleis tijdens het vieren van een haramfeest van ongelovigen. Laat ik Yassine Mounfarid citeren: 'Wat doet zij uberhoud in een disco een kaffer feest te vieren? Eigen schuld, dikke bult'.

Nog geen dertig seconden later kwam ik op Facebook een soortgelijke posting tegen met nog meer onwelriekende voorbeelden, maar nu door facebookvriend en PvdA-Kamerlid Marcouch verzameld. Massin Azul: 'Ga dood, je zet ons voor schut. Wat doe je in een discotheek in Turkije?' Commentaar van Marcouch: 'Walgelijk zoals deze idioten reageren op slachtoffers van de aanslag in Istanbul. Zouden zij weten dat zij hiermee de helpers van de Satan zijn?' Interessant is ook de reactie van de Nederlands-Turkse schrijfster en actrice Nazmiye Oral: 'gigantisch veel Turken reageren op deze manier op Turkse twitter (...) het is godgeklaagd.'

De tumor van moslimgeweld

Nu zijn er twee manieren om dit onderwerp te benaderen. Je kunt opgelucht ademhalen dat er moslims zijn zoals Felgata, Marcouch of Oral, allemaal gelovigen met empathie, die tot de elite behoren binnen de moslimgemeenschap. Of je kijkt naar een omvangrijk deel van de basis van diezelfde gemeenschap en kunt alleen constateren dat ze het land van aankomst met ernstige problemen opzadelen. Volgens een opiniepeiling van het Franse Ifop-instituut afgelopen september, is 28 procent van de Franse moslims voor de sharia, volgens 'een waardesysteem dat zich duidelijk tegen de waarden van de Franse republiek afzet'. Bij de jongeren onder de 25 jaar klimt het percentage naar 50 procent. De uitkomst van een soortgelijke peiling afgelopen maand in Groot-Brittannië is nog spectaculairder: bijna een op de twee moslims is voor de sharia. In het Algemeen Dagblad schatte de Nederlandse socioloog Ruud Koopmans, die als hoogleraar sociologie en migratie-onderzoek in Berlijn werkt, gisteren dat wereldwijd '50 miljoen moslims bereid zijn tot geweld' en dat 45 procent van de Marokkaanse en Turkse moslims fundamentalist zijn en de Koran boven de Nederlandse wet stellen.

Niet alleen in Istanbul, maar overal in de wereld zwelt de tumor van het moslimgeweld aan. Kerkleider René de Reuver zei zaterdag in Trouw dat je pas over geweld en islam kunt praten als je 'aanvaardt dat de islam ook een godsdienst is die vrede wil'. Ik doe dat zeker niet en laat me door geen kerkleider voorwaarden aanpraten. Omdat de islam ook een politieke ideologie is die geen vrede, maar onderwerping en hegemonie nastreeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden