De intrigerende zoektocht van Daniël Samkalden

Samkalden: Uitstraling en mooie teksten. (Reiner van der Vliet) Beeld
Samkalden: Uitstraling en mooie teksten. (Reiner van der Vliet)

Martin Amis heeft een boek geschreven dat ’De pijl van de tijd’ heet. Je ziet de hoofdpersoon als hij oud is en uit de dood ontwaakt en vervolgens gebeurt alles in zijn leven achterwaarts, waardoor hij steeds jonger wordt en je meer en meer te weten komt over zijn gruwelijke verleden. Een bijzondere literaire vorm.

Daar moest ik aan denken bij de ’One Man Show’ van kleinkunstenaar en zanger Daniël Samkalden. Hij komt uitgekleed op en doet gedurende de show zijn kleren aan. Maar ook zijn verhaal wordt enigszins achterwaarts verteld, zo is het begin van zijn zijn langs hem heengegaan, vertelt hij. Al terugredenerend schieten generaties voorbij. Het tweede lied dat hij zingt, heet al ’Finale’, waarin hij terugkijkt op zijn leven: „Hij dacht altijd meer dan hij deed.”

Samkalden heeft een probleem en deelt dat met zijn publiek. Hij wil de ultieme voorstelling maken en slaagt daar maar niet in, omdat het beeld dat hij ervan heeft, de werkelijkheid nooit kan benaderen. Hij verzucht: „Ik had jullie ook graag een sterk begin gegund.” Zijn teksten komen niet in de buurt van de voorstelling die hij voor ogen heeft, dus het schrijven ervan heeft hij maar snel opgegeven.

Wat volgt is een zoektocht in liedjes en verhalen. Ook een interessante vorm. Met het gevaar bestaat dat het koketteren wordt, saai en navelstaarderig. Dat is ook bij Samkalden wel zo – het koketteren en navelstaren – maar hij balanceert precies op het randje ervan en daardoor wordt het allesbehalve saai. Door zijn uitstraling en mooie teksten weet hij te boeien en je mee te nemen in zijn twijfels, zwaktes en honger naar almaar beter.

De liedjes zijn zonder uitzondering erg mooi van taal. Heel af en toe is het rijmschema alleen wat voorspelbaar. Maar in elk nummer zijn wel een of meerdere bijzondere, goed gelukte zinnen aan te wijzen. Wat het ook spannend maakt, is dat realiteit en fantasie prachtig in elkaar overlopen. Bijvoorbeeld in de droom waarin Samkalden met Rita Verdonk in bad zit. De ijzeren politica wordt ineens een mens van vlees en bloed, geweldig verhaal.

’One Man Show’ moeten we letterlijk nemen: Samkalden is alleen. Veel liedjes gaan over meisjes die hem verlieten: „Alles wat ik lief heb, laat ik uit mijn handen glippen.” Medelijden is niet gepast, dat heeft hij met zichzelf ook niet. Eerder zoekt hij naar het waarom en wanneer.

Daniël Samkalden maakte een vliegende start sinds hij in 2006 afstudeerde van de Kleinkunstacademie. Zijn debuutprogramma werd bekroond met De Eerste Prijs (voorheen Pall Mall Exportprijs) voor jong talent. Hij schrijft toneelstukken en columns en zong vorig jaar op het concert dat de Uitmarkt opende. ’One Man Show’, zijn tweede voorstelling, is een intrigerende nieuwe bouwsteen in zijn oeuvre.

’One Man Show’ van Daniël Samkalden. Regie: Ruut Weissman. Vrij en zat in Utrecht (Werftheater). Tournee t/m 11 april. www.danielsamkalden.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden