De internationale unie van humanisten (IHEU) ...

De internationale unie van humanisten (IHEU) heeft Jelena Bonner, weduwe van Andrej Sacharow, onderscheiden voor haar "briljante moed" in de strijd voor de mensenrechten.

Op de slotdag, donderdag, van het tweejaarlijkse congres, dat dit keer in Amsterdam werd gehouden, reikte de Amerikaan Paul Kurtz, een van de drie IHEU-voorzitters, haar de onderscheiding uit. Kurtz herinnerde aan de verdiensten die Bonner met haar in december 1989 overleden echtgenoot heeft gehad in de strijd voor vrijheid en democratie in de voormalige Sowjetunie. Sacharow werd in 1988 door de IHEU onderscheiden. Hij was ook lid van de 'Academy of Humanism', een genootschap van 60 personen die zich zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van het humanistische gedachtengoed in de wereld.

Bonner pleitte in haar dankwoord voor het recht op zelfbeschikking van de volkeren. Mensen die het opnemen voor de bescherming van de mensenrechten, moeten evenzeer strijden voor dit recht. Als het recht op zelfbeschikking niet wordt erkend, ontstaan er volgens Bonner situaties zoals in Joegoslavie en Nagorno-Karabach, waar de internationale gemeenschap niet kan verhinderen dat het bloedvergieten voortduurt.

De IHEU onderscheidde tegelijkertijd de Delftse anesthesist P. Admiraal voor zijn pionierswerk op het gebied van de euthanasie. Admiraal, lid van de 'Academy of Humanism', was in de jaren zeventig de eerste arts in Nederland die openlijk sprak over het toepassen van euthanasie. Hij heeft volgens de IHEU met zijn pleidooien voor zelfbeschikking in zaken van leven en dood een belangrijke bijdrage geleverd aan de openbare discussie over euthanasie, vooral ook buiten Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden