Holland festival

De innerlijke hyena die steeds tot zuipen aanzette

Ex-verslaafde Mollena Lee Williams-Haas.Beeld rené gebhardt-

Georg Friedrich Haas en Mollena Lee Williams zijn een bijzonder paar. Hij componeerde muziek bij haar relaas over een zware alcoholverslaving. Bas Wiegers dirigeert het opvallende 'Hyena' nu ook in Amsterdam.

De succesvolle componist Georg Friedrich Haas en schrijfster/performer Mollena Lee Williams zijn getrouwd. Op het internet presenteren ze zich openlijk als een kinky stel waarbij Haas, afstammeling van Oostenrijkse nazi's, de meester is en Lee Williams, afstammeling van Amerikaanse slaven, de slavin. Jarenlang was Lee Williams zwaar verslaafd aan alcohol. Ze overwon haar verslaving en maakte van dat heftige proces een verhaal waar Haas muziek bij componeerde. Zo ontstond 'Hyena', een van de opvallendste voorstellingen in het Holland Festival.

Hyena, een concert voor verteller en orkest, ging in 2016 in première in Wenen met het Klangforum Wien onder leiding van Bas Wiegers en met Lee Williams als vertelster. Ensemble, soliste en dirigent zijn er in Amsterdam weer bij. Hoe ervaart Wiegers de compositie?

"De muziek van Haas is in Wenen heel bekend, maar de ontvangst van de tekst was daar heel wisselend. Mollena is een waanzinnige performer, die in dit stuk het hele uur aan het woord is. De voertaal is Engels en dat was in Wenen toch wat moeilijker. Later, toen we het in Huddersfield en New York uitvoerde, was er meer interactie met het publiek. Dat zal in Amsterdam ook zo zijn.

"Je zou de compositie inderdaad wel een melodrama kunnen noemen, gesproken woord met muziek eronder. Mollena is heel vrij in het voordragen, maar ze krijgt wel steeds een cue van mij. Haar blokken tekst corresponderen met passages in de partituur. Die moeten wel gelijk beginnen en eindigen. Maar Haas heeft het slim gecomponeerd. Het is als een rotonde waarop je nog een rondje kunt maken om dan iets later de afslag te nemen als de tekst wat langer duurt.

"Mollena is een echte storyteller. Haar tekst is improviserend tot stand gekomen. Op de uitvoeringen die we deden, heeft ze zich steeds strak aan de afspraken gehouden, maar ik kan me voorstellen dat ze nu wat vrijer in haar communicatie zal zijn. Dat maakt het spannend.

"Haas is vooral erg goed in het componeren van tijd. Hij creëert een droomwereld in een ander bewustzijn. Daar moet je als luisteraar in willen gaan wonen, anders verveel je je. Maar zijn muziek is behoorlijk harmonisch en genereus, je kunt er meteen een verbinding mee maken. Er zitten adembenemende momenten in het stuk. Elke keer als de hyena verschijnt bijvoorbeeld, het innerlijke beest dat Mollena tot zuipen aanzette. Haas componeerde daar een prachtige akkoordprogressie, als een soort Leitmotiv. Dat werkt erg sterk."

Lessen in liefde en geweld, muziek van een moordende componist, dans met historische caféstoelen. Vandaag begint in Amsterdam het 71ste Holland Festival, het grootste internationale podiumkunstfestival van Nederland. Trouw belicht enkele hoogtepunten. 'Hyena' met Klangforum Wien onder leiding van Bas Wiegers is op 13 juni te zien in het Muziekgebouw aan 't IJ. Op 12 juni vertoont Het Ketelhuis de documentaire 'The Artist & The Pervert' van Beatrice Behn en René Gebhardt, over de kinky relatie van Mollena Lee Williams en Georg Friedrich Haas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden