De inhaalslag is voltooid, kinderen staan op de rol

Wie komend weekend de Uitmarkt in Amsterdam bezoekt en het culturele programma van het aanstaande seizoen bekijkt, ziet vanzelfsprekend ook het brede aanbod voor de jeugd. Anno 2012 staan de deuren van theaters, musea, galeries en concertgebouwen wijd open voor een jong publiek en kunstinstellingen halen alles uit de kast om aan de verlangens van de jeugd tegemoet te komen. In het Tuinhuis van het Rijksmuseum leert De Tekenles kinderen de techniek van oude meesters. Niet ver van de Rotterdamse Kunsthal staat de kinderkunsthal Villa Zebra, waar schoolkinderen meehelpen exposities te ontwerpen. In het Haagse Kinderboekenmuseum zwaait een tienjarige kinderdirecteur mede de scepter. Podiumkunst voor een jong publiek is niet alleen te zien bij de jeugdgezelschappen, komend seizoen spelen ook de meeste gezelschappen voor volwassenen voorstellingen voor jongeren. De Parade heeft een Kinderparade, het North Sea Jazz Festival heeft North Sea Jazz Kids en voorafgaand aan het Prinsengrachtconcert treden tijdens het Kinderprinsengrachtconcert piepjonge musici op.

De leeftijdsgrenzen zijn in de afgelopen periode steeds verder opgeschoven. Aan de ene kant van de groeicurve raakt het aanbod voor vijftien-plus aan het aanbod voor volwassenen. Aan de andere kant zit het aanbod voor twee-plussers in de lift, met dans, muziek en theater voor een publiek dat de luiers nog maar net is ontgroeid. Zelfs van duimzuigen op de klanken van Bach, tijdens een babyconcert, kijkt niemand meer op. Die gastvrijheid is er niet altijd geweest. Nog niet zo lang geleden dacht men bij de komst van jongeren in een theater vooral aan kauwgum op de stoelen en lawaai tijdens de voorstelling. Kinderen in een museum betekende vrees voor vieze vingerafdrukken op de kostbare kunstwerken. De ommekeer kwam met het idee dat de jeugd het publiek is van de toekomst en je met enthousiasmeren voor kunst dus niet vroeg genoeg kunt beginnen. Maar belangrijker dan dat is de invloed op de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Kunst stimuleert je fantasie, prikkelt je nieuwsgierigheid en helpt je inventief in het leven te staan. Kunst verruimt de horizon, met avonturen die je in het dagelijks leven niet snel meemaakt. Ook biedt kunst een uitlaatklep, voor gevoelens van angst, boosheid, verdriet of verliefdheid. Kortom, kunst opent deuren voor kinderen die anders misschien gesloten blijven.

De genoemde ommekeer begon met voormalig staatssecretaris van cultuur Rick van der Ploeg, die met het overheidsproject Cultuur en School de jeugd in het brandpunt van de belangstelling plaatste. Sindsdien is van Friesland tot Limburg een wijdvertakt netwerk ontstaan tussen scholen en culturele instellingen en is ook het eindexamenvak CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming) ingevoerd. Van vmbo tot vwo gaan leerlingen in schoolverband op bezoek bij culturele instellingen. Ze gaan naar een cabaretier, volgen een workshop acteren voor de camera of maken een architectuurwandeling door de stad. In het basisonderwijs gebeurt hetzelfde; kinderen bezoeken een jeugdopera, volgen een workshop van een kunstenaar of krijgen een rondleiding door het Achterhuis van Anne Frank. In de vrije tijd gebeurt hetzelfde, zoals op de Uitmarkt is te zien.

Met de bezuinigingen op cultuur gaan ook voorzieningen voor de jeugd verloren, maar bij de grotere gesubsidieerde instellingen heeft het jonge publiek nu een vaste plek.

Deze rubriek is ooit begonnen als inhaalslag, om te laten zien wat er in musea of theaters allemaal mogelijk is als je kijkt door de bril van kinderen. Nu neemt Kind & Kunst afscheid.

Anita Twaalfhoven blijft voor Trouw recensies over jeugdtheater schrijven.

Tijdens de Uitmarkt staat een Koekjespodium naast Jeugdtheater de Krakeling, met dans, muziek en theater. Bij Kids@work, op de Leidsekade geven musea workshop en zijn kraampjes te vinden met het aanbod voor komend seizoen. 24 t/m 26/8 in Amsterdam. zie: www.amsterdamsuitburo.nl

Uitmarkt Junior

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden