De informatie ‘met volle inzet’ begonnen

Informateur Edith Schippers:
Informateur Edith Schippers: "Er zijn grote verschillen tussen de partijen".Beeld ANP

VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben in de eerste week over alle heikele thema’s gesproken.

De informatie van een nieuw kabinet is goed uit de startblokken. VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben volgens informateur Edith Schippers deze week al ‘ongelooflijk veel onderwerpen’ besproken. Ze waarschuwt wel dat de informatie ‘niet zomaar klaar is’.

Schippers gaf voor het eerst een inkijkje in de onderhandelingen. Ze wil, in overleg met de vier partijen, niet zeggen hoever die zijn gevorderd. En dat blijft zo zolang de gesprekken nog voortduren.

In de eerste week zijn in elk geval alle heikele thema’s voorbij gekomen, en is daar meteen over onderhandeld. VVD, CDA, D66 en GroenLinks spraken over klimaat, financiën, migratie, de arbeidsmarkt en pensioenen. “Er zijn grote verschillen tussen de partijen, soms zullen we moeten proberen het onderwerp onorthodox te benaderen om eruit te komen”, zegt Schippers. Ze prijst de sfeer aan de tafel. “Iedereen heeft de volle inzet”. Maar ook daarop volgt een voorbehoud: “Er is totaal geen zicht op wat voor uitkomsten dan ook”.

De vier partijen nemen de tijd. Een zorgvuldig proces maakt de kans op slagen groter, is hun inschatting. Er is dan ook meer tijd om de eigen fractie en de eigen kiezers ‘mee te nemen’.

Tekst loopt door onder afbeelding.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Gezamenlijke fundament

Ook informateur Schippers vindt het belangrijk om de tijd te nemen. Naar de wens van de Tweede Kamer informeert ze ook de koning regelmatig. Ze ging gisteravond op bezoek om hem bij te praten.

VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn ook bezig met een ‘analyse’ van de problemen en uitdagingen voor Nederland. Weliswaar niet in de vorm die het CDA wilde: als eerste stap voor er echt onderhandeld kan worden. De informateur kiest voor een andere werkwijze: “We doen het parallel met de onderhandelingen over de verschillende onderwerpen. Zo gaan we op zoek naar het gezamenlijke fundament voor een kabinet.”

De ‘analyse’ begon deze week met een figuurlijke ‘foto van het land’, door directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau Kim Putters. Hij adviseert een nieuw kabinet om vooral te kijken naar de achterblijvers in het land, de mensen met lagere inkomens of een lagere opleiding. Ook de voorzitter van de SER kwam langs met advies: een kabinet moet ‘meer zekerheid voor werknemers en werkgevers’ bieden.

Een voorproefje van wat samen regeren van zulke verschillende partijen kan betekenen, is er ook al geweest . Hoe gaat een kabinet om met noodopvang voor afgewezen asielzoekers? De stad Groningen wil een nieuwe noodopvang bouwen. De VVD en GroenLinks staan hierover lijnrecht tegenover elkaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden