BoekrecensieReligie

De infographic Bijbel geeft een prachtig woordloos verhaal, met de schepping als kleurplaat

De infographic bijbel. Het Woord van God in een nieuwe dimensie 
Karen Sawrey 
KokBoekencentrum 
224 blz.
€34,99
★★★★★

De auteur

Karen Sawrey is grafisch ontwerper en illustrator in Engeland. Ze illustreerde jarenlang als freelancer voor tijdschriften en uitgevers, tot ze door HarperCollins werd benaderd om dit boek te maken. Ze heeft vijf jaar aan dit project gewerkt, samen met een team van theologen en data-analisten.

De thematiek

Dit boek is géén geïllustreerde Bijbel. Dat wil zeggen: de tekst van de Bijbel is niet afgedrukt. Het boek bestaat enkel uit infographics: uit kaarten, tabellen, beslisbomen, diagrammen, wordclouds etcetera. Zelfs het dankwoord is een dank-infographic. Die infographics volgen globaal de indeling van de Bijbel. Illustraties over de schepping vind je aan het begin van het boek, over Jezus pas als je al een eindje over de helft bent, en het eindigt met tabellen over de hedendaagse verspreiding en vertaling van de Bijbel.

Sommige infographics zijn vooral mooi om te zien, zoals die waarbij de rijkdommen van Salomo worden gepresenteerd als een grafiek in de vorm van een stralenkrans. Anderen zijn grappig: de plagen uit Exodus als een speelbaar ganzenbord. Een mooie vondst is die van het scheppingsverhaal: in de vorm van een kleurplaat die de lezer zelf mag inkleuren. Rentmeesterschap in beeld gevangen!

Er zit ook een heel aantal infographics tussen die theologisch instructief zijn. Om maar wat voorbeelden te noemen: een grafiek die op basis van woord­analyse laat zien dat het Oude Testament steeds pessimistischer klinkt. Een infographic die laat zien hoe God spreekt: na de schepping voornamelijk direct, vanaf de tijd van de koningen via profeten en in het Nieuwe Testament weer voornamelijk direct. En een illustratie met de titel ‘meer vragen dan antwoorden’ laat zien wie er wanneer hoeveel vragen stelde in het boek Job.

Beeld uit het boek: messiaanse beloften en de vervulling ervan.

Belangrijkste stelling

Karen Sawrey leest de Bijbel in het licht van de heilsgeschiedenis. Heel bondig: God schiep de mens en hield van hem, de mens keerde zich tegen God, God herstelt die relatie eerst door de Wet en als dat faalt door de kruisdood van Jezus. Jezus is daarmee de vervulling van het Oude Testament, en dat laat ze bijvoorbeeld zien in de infographic hierboven. Links staan de oudtestamentische messiaanse beloften, en die zijn door de lijnen naar rechts verbonden met de nieuwtestamentische vervullingen ervan.

Reden om dit boek niet te bekijken

Karen Sawrey is een typische pinkstergelovige. Ze is fundamentalistisch waar het een letterlijke en historische bijbellezing betreft en onconventioneel blij waar het gaat om de boodschap van de Bijbel. Zo besluit ze haar dankwoord met: “GOD [alias onze fantastische pap, geliefde Jezus & ‘de helper’ Geest = een winnend team … elke keer weer.]” Dat is allemaal niet erg, maar wat mij betreft had ze meer haar best mogen doen om de kerkelijke en theologische breedte op te zoeken.

Reden om dit boek wel te bekijken

Maar ach, voor anderen zal juist ­Sawreys directe geloofstaal een ­reden zijn om dit boek wel te kopen. En ook als je niet alles mee kunt maken, is het nog steeds een prachtig boek om door te bladeren. Sommige infographics nodigen uit om ­langer bestudeerd te worden. Andere laten je vooral onder de indruk zijn van de creativiteit van de illustrator. En af en toe word je misschien opeens geraakt, wanneer Sawreys grafieken iets laten oplichten van wat de Bijbel tot het meest gelezen boek ter wereld maakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden