De industrie tegen radicale ideeën bloeit

NUWEIRA YOUSKINE

Terwijl een deel van Nederland zucht onder de zorg over radicaliserende moslimjongeren, veert een ander deel juist op. Net nu een groot deel van de AIVD werkloos dreigde te worden, jongeren-coaches zaten te duimen-draaien en imams verdrietig voor zich uit staarden omdat er nooit meer eens iemand langskwam om met een geheime recorder zijn preken op te nemen voor het geval hij haatzaaiende dingen zou zeggen, waren daar de jonge Nederlandse IS-gangers.

De afgelopen paar maanden heeft er al heel wat smeuïgs plaatsgevonden. Maar liefst vijf 'anti-djihad-projecten' worden op dit moment op fraude onderzocht. Ook altijd al afgevraagd wat dit soort 'de-radicalisatie'-projecten eigenlijk inhouden?

Wel, die blijken onder andere te kunnen bestaan uit een avond in het lokale buurthuis. Je nodigt 150 bezorgde ouders van mogelijke Syrie-gangers uit - en vraagt dan 20.000 euro om die avond te kunnen organiseren.

Of je roept twee denktanks in het leven. In je beleidsplan schrijf je dat deze denktanks hard gaan nadenken over de vraag hoe je moet voorkomen dat moslims radicale ideeën ontwikkelen. En om dat te bekostigen heb je 150.000 euro nodig, want nadenken over hoe je anderen moet leren nadenken kost een hoop energie, dat weet iedereen.

Ook de AIVD zit niet langer meer stil. Na grondig onderzoek hebben die deze week weten te ontdekken dat het bij de Amsterdamse Stichting Oogappel helemaal niet pluis is. De subsidie voor de stichting is subiet stopgezet. Sommige medewerksters van deze stichting zouden mannen namelijk geen hand willen geven en dat is funest voor de integratie. Naar de vraag of het niet schudden van handen een eerste opstapje vormt naar een zodanige radicalisering dat een enkeltje Syrië in zicht komt, wordt op dit moment waarschijnlijk een grootschalig onderzoek gestart.

De anti-djihad-industrie is dus booming. Altijd al geweest. De eerste de-radicalisatie-golf zagen we na 9/11. Ook toen waren de plannen met jongereninstellingen, imams, politie, steunpunten en preventieve controles niet aan te slepen. Deze molen draaide een tijdje op volle toeren totdat... Ja, totdat daar opeens Syrië was. Alle tijd, geld en expertise die destijds in de-radicalisering zijn gaan zitten, hebben blijkbaar geen enkel effect gehad. En nu beginnen we vrolijk opnieuw.

Zo gaat dat dus. Een groot deel van de Nederlandse politiek zet zich jarenlang onvermoeibaar in om een uiterst naargeestig beeld van de islam neer te zetten. Enkele jongeren ontwikkelen vervolgens één of ander belachelijk romantisch ideaal over een islamitische heilstaat waar ze wél begrepen worden en willen vertrekken. Zodat diezelfde politiek vervolgens weer mensen en middelen kan verdelen om die jongeren tegen te houden.

Het is een beetje stuivertje wisselen, maar het levert tijdelijk wel banen op - en de geruststellende gedachte, dat er serieus aan onze toekomst en veiligheid gewerkt wordt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden