Antwoorden op de vraag vanMonic Slingerland

De individuele laatbloeier komt er toch wel

null Beeld
Beeld

Wat is uw ervaring: vroeg selecteren op school, of juist iedereen lang bij elkaar laten zitten?, vroegen we aan de lezer. Vele voorbeelden laten zien wat de gedwongen vroege keuze voor een schooltype betekent voor leerlingen die laatbloeiers zijn.

Iets makkelijker

Onze zoon behoort tot het type laatbloeier. Gaandeweg het vmbo werden zijn resultaten steeds beter. Gelukkig kon je in de jaren negentig makkelijker overstappen naar de havo. Na de havo volgden hbo en de universiteit. Nu is hij bezig met een promotiestudie. Zijn inzet en doorzettingsvermogen en zijn grote liefde voor het vak geschiedenis hebben hem gebracht waar hij nu is. Beperk de doorstroming voor vmbo niet alleen tot mbo.
Margreet de Haan Zwolle

Wat is er mis met het vmbo?

In mijn Huiswerkinstituut is het een jaarlijks terugkerend fenomeen. Leerlingen met vmbo-advies, willen ‘bijgewerkt’ worden om het zo fel begeerde havo/vwo-advies te krijgen. Dat doe ik dus niet. Wat is er in hemelsnaam mis met het vmbo? Na het vmbo kan een leerling met voldoende punten en een goede werkhouding doorstromen naar de havo en wie weet nog verder.
Wietske E. Breman Overveen

Hele generatie

Ik herken mijn zoon en een hele generatie laatbloeiers met hem in uw artikel. Hij doet met zijn capaciteit alleen vmbo omdat zijn werkhouding nog niet ontwikkeld is.
Jose Carlos Rolando Assendelft

Min en plus

Mijn dochters liepen op de basisschool enorm op hun tenen. Er waren plus-kinderen, waren zij dan de min-kinderen? Hun buikpijn verdween toen ze op de middelbare op gelijk niveau les kregen. De lat op de basisschool, verwachtingen van ouders en maatschappij zijn totaal uit verband. Laat kinderen kind zijn. Het komt er later toch wel uit.
Annemiek Damen Den Hoorn

Laatbloeier van 72

Zelf ben ik (72) een laatbloeier. Vierjaar mulo, daarna gaan werken. Via zelfstudie, cursussen, beroepsopleiding uiteindelijk met 35 jaar afgestudeerd aan de universiteit. Die mogelijkheden zijn op dit moment sterk beperkt. Schoolkeuze laten aansluiten bij aanleg en belangstelling is lastig voor laatbloeiers, want ze weten nog niet wat ze willen of waar ze goed in zijn. Stel op school de richtingkeuze uit.
Johan van der Veen Apeldoorn

Liever vroege keuze

Ik stem voor vroege keuze. De individuele laatbloeier komt er toch wel. Mijn oudste zit in 2 gymnasium en de middelste in brugklas vmbo-k. Beiden zouden diep ongelukkig zijn als ze nog steeds in een mix van niveaus zouden zitten nu.
Yvonne Gerrits Gemonde

Boete achteraf

Onze jongste zoon was zo’n laatbloeier. Na de basisschool en de mavo, die hij op z’n sloffen doorliep, koos hij voor mbo-ict. Lekker met computers in de weer. Na de diplomering aan het werk, daar ook geen uitdaging gevonden achter de helpdesk. Dan maar taxiritjes voor Wmo-klanten. Maar daar is geen droog brood in te verdienen. Tot hij op z’n 27ste kwam vertellen dat hij weer fulltime ging studeren: archeologie op hbo-niveau. Nu nog even afstuderen en dan is hij klaar om een baan te zoeken om z’n torenhoge studieschuld af te betalen. Want dat is de boete die hij achteraf betaalt.
Marianne Vlietstra Teuge

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden