De IND en het sleutelbeen

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ,,bestudeert de uitspraak'' nog, maar gaat vooralsnog ,,gewoon door met leeftijdsonderzoek bij ama's''. De rechtbank in Den Bosch oordeelde dinsdag dat er een ,,niet aanvaardbare kans'' bestaat dat sommige alleenstaande minderjarige asielzoekers, bij wie pas later in de procedure botonderzoek wordt gedaan, door al te stellige conclusies van de IND ten onrechte voor meerderjarig worden versleten.

Volgens onderzoeksleider H. van der Pas is iemand bij wie via röntgenfoto's een volledig uitgerijpt sleutelbeen wordt geconstateerd, evident meerderjarig. De kans dat een ama op jongere leeftijd al zo'n uitgerijpt botheeft, acht de Tilburgse antropoloog verwaarloosbaar. De advocaten van twee ama's, een jongen uit Guinee en een Chinees meisje, vochten deze stelling met succes aan bij de rechter.

Hun cliënten werden niet direct na binnenkomst in Nederland op leeftijd gecontroleerd, maar pas in een later stadium. Beiden zijn meerderjarig concludeerde de IND op grond van de bestudeerde röntgenfoto's. Dat is maar zeer de vraag, meenden de raadslieden. Stel je de absolute grens van een uitgerijpt sleutelbeen op 21-jarige leeftijd ter discussie, dan zou iemand na aftrek van de wachttijd, verstreken sinds de aankomst in Nederland tot het moment van het botonderzoek, wel eens minderjarig blijken te kunnen zijn. De rechter in Den Bosch onderschreef deze zienswijze.

Bij de IND heeft de uitspraak niet tot paniek geleid. ,,Het vonnis heeft geen enkele invloed op het onderzoek bij ama's die in de aanmeldcentra al gescreend worden'', zegt een woordvoerster. ,,In hun geval maakt het niet uit of ze worden aangemerkt als negentien-, twintig-, of eenentwintigjarige. Ze zijn dan in elk geval meerderjarig.''

Sinds 1 april van dit jaar voert de IND direct na aankomst in Nederland botonderzoek uit bij ama's, wanneer er twijfel is over hun leeftijd. In meer dan de helft van de gevallen stelde de immigratiedienst meerderjarigheid vast.

Daarnaast is er een categorie ama's bij wie pas later leeftijdsonderzoek plaatsvindt. Deze jonge vreemdelingen konden nog niet gecontroleerd worden, omdat de rechter eind 1996 een streep haalde door het 'oude' onderzoek. Dat bestond uit een omstreden gebitsanalyse en röntgenfoto's van de hand/pols. Bestudering van het sleutelbeen gebeurt pas sinds begin vorig jaar. De achterstand van 3000 dossiers heeft de IND inmiddels teruggebracht tot 2300.

Wat er gaat gebeuren met de jonge asielzoekers die ten onrechte meerderjarig zijn bevonden, kon de woordvoerster gisteren nog niet zeggen. ,,Ook daar studeren we nog op.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden