De Inburgerking

Robbie Muntz is een etter.

U denkt misschien dat ik hem nu beledig, maar dat is niet zo. Ik weet zeker dat Muntz een etter wil zijn. Zoals Frans Weisglass de voorzitter van de Tweede Kamer wil zijn. Frans is altijd en overal in functie, glimmend van trots. Voor Robbie geldt hetzelfde. Robbie wil treiterprogramma's maken en als de ene omroep daar tabak van heeft, biedt de andere hem wel onderdak. Het is altijd leuk om een controversiële medewerker te hebben -voor zo lang het duurt.

Bij de VPRO werd het kookpunt bereikt toen Muntz in 2000 voor het televisieprogramma 'Waskracht' naar Wenen was afgereisd om daar, vermomd als Adolf Hitler, chassidische joden de stuipen op het lijf te jagen. Bij zijn nieuwe werkgever, de RVU, is het hem alleen nog maar gelukt een Grenzeloos Geluid Radioprijs 2003 voor zijn documentaire 'Jagertje, waar ben je?' in de wacht te slepen. Van ophef is nog lang geen sprake. Maar wat niet is, kan nog komen.

Zijn nieuwe radioproject, 'De Inburgerking', werd dan ook aangekondigd met de woorden: 'een zoektocht in -voorlopig- dertien delen naar traditionele waarden en normen in het Nederland van 2004'.

'Voorlopig' betekent in dit verband vast niet dat het ook twintig delen kunnen worden. Als de boel ploft, zal dat waarschijnlijk komen doordat Muntz in zijn verlangen gehoord te worden dingen gaat roepen die volgens de verontwaardigde luisteraar -en daarna de omroep- 'echt niet kunnen'.

Ik hoop dat het Robbie Muntz zal lukken om zich af en toe een beetje in te houden want 'De Inburgerking' is een fantastisch programma. Subliem gemonteerd, onweerstaanbaar komisch en op een hilarische manier confronterend.

De Inburgerking brabbelt een vreemd 'Arabisch' taaltje, wil Marokkaanse jongens uitlokken iets vervelends over 'blanken' te zeggen en vraagt tijdens een telefonisch interview aan een serieuze Duitse mevrouw of zijn accent haar al 'heiss' heeft gemaakt, maar echt vervelend is Muntz nog niet geworden. Erger nog: de Inburgerking is, diep in zijn hart, eigenlijk wel een goeie kerel. Zo heeft hij een alternatieve inburgeringcursus voor allochtonen -'honderd eurootjes, zwart'- in de aanbieding en vraagt hij tijdens een congres, vanuit de zaal, aan minister Verdonck wanneer Marokko tot de Europese Unie zal worden toegelaten. Hij stelt, spelenderwijs, zaken aan de orde die in veel discussieprogramma's op dezelfde zender nauwelijks te volgen zijn. Bij de Inburgerking mag een van de straat geraapte rapper aanschuiven, in zijn programma krijgen marktlui én homoseksuele moslims het woord. Alle clichés komen in de uitzending voorbij: van discriminerende hitsingles uit de 'goede oude tijd', tot en met de onbetrouwbare allochtoon die afspraken niet nakomt en na twintig jaar nog steeds geen Nederlands spreekt.

De toon is, na drie uitzendingen, nog altijd goed. Muntz is een etter, maar niet zonder reden. Hij wil ons iets laten horen. 'Spiegelen is het enige trucje dat ik ken' schijnt Muntz ooit in een interview gezegd te hebben. Op de website van 'De Inburgerking' is te zien in welke gedaante hij dat wil doen. De Inburgerking draagt een lila trainingspak, houdt een pitbullterriër aangelijnd en verplaatst zich op zo'n vervelend knetterend scootertje. Zijn truc lijkt juist daarom zo goed te lukken: Robbie Muntz heeft zich dit keer als Nederlander vermomd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden