De ijzige sfeer is weer terug in de relatie tussen de VS en Noord-Korea

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo staat de media te woord tijdens zijn bezoek aan Noord-Korea.  Beeld AFP
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo staat de media te woord tijdens zijn bezoek aan Noord-Korea.Beeld AFP

Noord-Korea moet het voorbeeld van Vietnam volgen, stelde de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo na een bezoek aan Pyongyang.

Als het land net als voormalig vijand Vietnam de banden met de VS aanhaalt, wacht een economisch ‘mirakel’. Maar dat kan alleen als Noord-Korea zijn nucleaire wapens volledig opgeeft.

Pompeo probeerde vrijdag en zaterdag in Noord-Korea meer in detail te bespreken hoe het zijn kernwapen- en het raketprogramma moet ontmantelen, na de principe-afspraken tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump drie weken geleden. Pompeo stelde dat geen sanctie tegen Noord-Korea wordt opgeheven tot dat land verifieerbare, substantiële en onomkeerbare stappen zet.

In Pyongyang viel dat verkeerd, daar repten ze na de bespreking van ‘gangster-achtige’ eisen. Het ministerie van buitenlandse zaken omschreef de insteek van Pompeo als ‘zorgwekkend’ en als opmaat tot een ‘gevaarlijke fase die onze stevige bereidheid tot denuclearisatie kan aantasten’. Noord-Korea wil wederzijdse stappen, in plaats van dat het alleen over Noord-Koreaanse stappen gaat.

Die verklaring is koren op de molen van critici in de VS en daarbuiten, die zwaar twijfelen aan de wil van Noord-Korea zijn kernwapens weg te doen - en aan het vermogen van Trump dat toch af te dwingen. Na hun top kwam er geen duidelijkheid of beide landen hetzelfde bedoelen met nucleaire ontwapening en verifieerbaarheid.

Lees ook:

Inlichtingendiensten: 'Noord-Korea liegt over zijn kernwapenarsenaal'

De Amerikaanse president Donald Trump mag dan beweren dat de Koreaanse nucleaire dreiging voorbij is, zijn inlichtingendiensten denken daar heel anders over.

In Noord-Korea nog geen nieuws over deal tussen Kim en Trump

In de rest van de wereld mag de top in Singapore dan tot in het kleinste detail zijn gevolgd, in Noord-Korea kregen inwoners vooralsnog niets te horen over de deal tussen Kim Jong-un en Donald Trump.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden