Plein 2

De ijdelheid van een minister: toch even een citaat van jezelf toevoegen aan een persbericht

Bert Koenders bracht in 2017 een bezoek aan Ivoorkust als minister van buitenlandse zaken.Beeld ANP

Het gebeurt niet vaak dat u met een bekend politicus op reis kunt. Ons oog bleef dan ook even hangen bij een advertentie in de Volkskrant

Met reisorganisatie SNP biedt het dagblad een twaalfdaagse rondreis door Tanzania aan, waarvan de eerste vijf dagen met Bert Koenders. De voormalige minister van de PvdA (buitenlandse zaken in Rutte II en ontwikkelingssamenwerking in Balkenende-IV) neemt toeristen mee naar een koffieboerderij en een bloementeler, en ’s avonds in het hotel ‘deelt Bert zijn kennis en visie over Tanzania’.

Het valt ons op dat er in de hele reisadvertentie geen quote van Koenders voorkomt. De minister had er vroeger een handje van te pas en te onpas eigen citaten aan persberichten van zijn ministerie toe te voegen. Toen een Nederlandse professor bij het Internationaal Zeerechttribunaal werd benoemd, merkte Koenders op dat dit een ‘zeer verdiende kroon op haar carrière’ is, maar ‘tegelijk een enorme uitdaging’. Inhoudelijk voegden de opmerkingen weinig toe, maar de naam Bert Koenders stond wel in het persbericht.

Aanvaring

Eén keer zorgde die aandachtszucht voor een aanvaring met andere ministers. Defensie stuurde in 2016 een persbericht uit over een marineschip dat in Haïti hulp ging bieden na een orkaan. Zoals gebruikelijk ging de tekst ter inzage nog even langs Buitenlandse Zaken, omdat dit ministerie zich ook met gebeurtenissen buiten de landsgrenzen bezighoudt. Koenders zag zijn kans schoon en voegde een quote van zichzelf toe. “Haïti is als een van de armste landen ter wereld voor de zoveelste keer het slachtoffer van een natuurramp. Ik ben blij dat we dit buurland van het Koninkrijk de hulp kunnen bieden, die het nu zo hard nodig heeft.” Vervolgens wilde minister van ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen ook een citaat. “Door nu snel aanwezig te zijn, kunnen we verslechtering van hun situatie tegengaan.”

Defensieminister Jeanine Hennis was er niet gelukkig mee dat andere bewindslieden een zakelijk bericht over een marinemissie kaapten. Maar Koenders wilde zijn quote niet schrappen. Uiteindelijk vonden de bewindslieden een compromis. Het quoteje van Koenders mocht blijven staan, maar dan kwam er ook een citaat van Hennis; boven het citaat van Koenders in het persbericht.

Mogelijk werd de ijdelheid van Koenders gevoed door zijn woordvoerders op het ministerie. Toen een van de pleinredacteuren ooit met de minister meereisde, was daarbij ook een gerenommeerde fotograaf aanwezig. Die kreeg tot zijn ergernis geregeld van de woordvoerder te horen dat het misschien toch beter was de minister vanuit deze ene hoek in beeld te brengen, of juist dat historische gebouw als achtergrond te kiezen.

Van oudsher is het de taak van woordvoerders om vragen van journalisten te beantwoorden, maar soms kunnen zij zich een halve regisseur voelen. Ook Koenders’ opvolger Stef Blok wordt geregeld op creatieve wijze in beeld gebracht. Op zijn twitterprofiel verscheen deze maand een collage van alle momenten waarop Blok collega’s de hand schudt tijdens de veiligheidsconferentie in München. In december plaatsten de minister en zijn adviseurs vergelijkbare foto’s in een diashow.

Fotobijschrift

Op het gebied van fotografie kan Blok nog wat leren van Alexander Pechtold, de vorig jaar terugge­treden fractievoorzitter van D66. Hij ging bij een groepsfoto altijd rechts staan. In de krant sta je dan helemaal links, en dan wordt je naam als eerste genoemd in het bijschrift. Blok heeft dit nog niet in de vingers. De ene keer staat hij rechts, dan weer links, en dan weer onvindbaar in het midden van een groep.

We zijn benieuwd welke positie Koenders inneemt op de kiekjes van het reisgezelschap in Tanzania. Als die hun weg vinden naar sociale media, hebt u daar misschien ook wel voldoende aan. Een reissom van 4915 euro is fors, en door zo’n verre trip voor te stellen, krijgt de redactie van Plein 2 ook last van plaatsvervangende vliegschaamte.

In Plein 2 leest u de belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, beschreven door de parlementaire redactie van Trouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden