De ideeënarmoede waaraan het voetbal zich verkwanselt

Tijdens de rechtstreekse uitzending van Vitesse - AZ, dinsdagavond bij Fox, was het net of een marktkoopman van de Albert Cuyp ook steeds iets over de wedstrijd zei. De marktkoopman zei al vroeg dat AZ goed compact verdedigde - dat weet ik nog. De rest van zijn woorden verwaaide, voor mij althans, in zijn verwoestende accent. De oud-voetballer Martijn Reuser, want hij was het, heeft een nogal scherpe om niet te zeggen irritante Mokumse tongval.

Enkele dagen eerder had ik John de Wolf bij Feyenoord - Vitesse gehoord. Van hem is alleen zijn conclusie me bijgebleven. Hij vond dat het een teleurgestelde wedstrijd was geweest.

Het is niet zo verfijnd, misschien wel kinderachtig en in elk geval makkelijk om oud-voetballers te pakken op hun accent of versprekingen. Excuses daarvoor. Blaam treft in eerste instantie niet de oud-voetballers, die er ook maar plompverloren zijn neergezet - al had de steeds zeldzamer deugd van de zelfkennis een hoop onbegrip en groeiende ergernis voor de buis kunnen voorkomen.

Op de burelen van Fox zijn ze op het idee gekomen om co-commentatoren bij voetbalwedstrijden in te zetten. Het is een idee waarvan zeker deze uitvoering geheel past in de geest van de gekend smakeloze eigenaar Rupert Murdoch, als je nog van een idee kunt spreken dan. Dat zullen ze bij Fox doen, maar nieuw of origineel is het natuurlijk van geen kant. In de Verenigde Staten is het gebruikelijk bij sporten als basketbal, ijshockey en honkbal - en dan is de brug naar de denkwereld van Murdoch, de Angelsaksische tycoon, snel gelegd.

In management- en voorlichterstaal heet het dat Fox een 'leuke dynamiek' tot stand hoopt te brengen. Niet weinigen zullen hier hard om lachen, en ik ken er één in het bijzonder: Wim Kieft. Hij is als co-commentator bij Sport1 voorlopig de beste van het land, dat er - zal hij zelf meteen zeggen - ook nog niet veel van heeft. Kieft mag er als 'sidekick' geregeld een rake relativering doorheen gooien, maar zeg hem dat zijn werk feitelijk overbodig is en dat het nergens op slaat dat hij daar maar zijn zegje kan zitten doen, en hij is de eerste om je gelijk te geven.

Fox is de melkkoe van het Nederlandse profvoetbal. Door het nieuwe tv-contract, waarvoor Murdoch een miljard euro voor twaalf jaar neerlegde, stegen de media-inkomsten van de clubs vorig seizoen met bijna 75 procent. Het eerste gevolg werd onlangs duidelijk bij de presentatie van de cijfers: de enige jaren getemperde salariskosten zijn weer toegenomen. Het gaat toch om de artiesten op het veld, zei de directeur van de eredivisie laconiek. Ze mogen een paar centen kosten, bedoelde de voorman van onze uitgeholde hoogste voetbalklasse.

Nieuw manna daalt neer, en daar gáán we alweer. Fox biedt zekerheid met zijn langlopende contract, wordt gejubeld. Maar wat kan de zekerheid van een mediamagnaat waard zijn, als zijn open net niet wordt bekeken en kille doelen achter de decoder niet worden gehaald? Fox' voorloper 'Eredivisie Live' bleef ver verwijderd van het als rendabel ingeschaalde aantal van 800.000 abonnees. Fox, begonnen met 500.000, zegt er nu zo'n 650.000 te hebben. Er moeten echt nog wel wat klanten bij, weten de boekhouders in Amerika - en die moeten dan met zoiets als co-commentatoren worden gewonnen?

Ik vroeg Fox' woordvoerder of de kans bestaat dat ook Theo Reitsma en Evert ten Napel, op de betaalzender nog altijd toegewijd in de weer, er één op hun dak krijgen. Het is niet uitgesloten, was samengevat het antwoord dat ik al vreesde. Het kon niet beter weergeven aan welke botte ideeënarmoede het voetbal zich vastklampt en verkwanselt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden