'De ideale omstandigheden voor een moddervulkaan'

MICHAEL RAMAKER

De aardbeving in Pakistan is krachtig genoeg geweest om voor de kust een eilandje te doen ontstaan. Op zo'n kilometer afstand van de havenstad Gwadar is een landmassa opgedoken van zo'n dertig meter hoog en bijna honderd meter lang.

De aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter vond plaats in de regio Arawan. De schokken waren tot in Gwadar te voelen; de stad ligt bijna 700 kilometer van het epicentrum af.

Zahid Rafi, seismoloog aan het Nationaal Seismische Toezichtcentrum in Karachi, bevestigde tegen CNN de vorming van het eiland.

Er zijn verschillende theorieën over hoe het eiland is ontstaan. De meeste geologen gaan ervan uit dat het om een zogenaamde 'moddervulkaan' gaat. Deze ontstaat als een ondergrondse gasbel vrijkomt, waardoor modder en slib omhoog worden geduwd.

Moddervulkanen komen vaak voor in de regio. Keith Klepeis, hoogleraar geologie en tektoniek aan de universiteit van Vermont, zegt dat de vulkanen ontstaan door de unieke geologische omstandigheden. "Pakistan zit op een zone waar twee tektonische platen tegen elkaar aan komen. De plaat waarop het Indische subcontinent zich bevindt, schuift langzaam onder de Euraziatische plaat door. Daarbij ontstaat heel veel wrijving en hitte; de ideale omstandigheden voor een moddervulkaan", aldus de geoloog telefonisch vanuit Burlington.

Op een stel permanente eilanden hoeft Pakistan niet te rekenen. Klepeis: "De vulkanen verdwijnen nadat de druk van het gas is afgenomen. Dan spoelt de modder snel weg."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden