De hypotheekrente blijft stabiel. Snel een huis kopen dan maar? Drie vragen over de woningmarkt

Nederland - Amstelveen - 2018. Huis te koop. Open Huizen Dag . Foto Berlinda van Dam / Hollandse Hoogte.Beeld Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

De Nederlandsche Bank sprak zich er al over uit. Het economisch bureau van de Rabobank stipte het vorige maand aan. En gisteren meldde hypotheekadviesketen De Hypotheker het nog eens: de hypotheekrente schiet voorlopig niet omhoog. Een opsteker voor degenen die nog op huizenjacht zijn? Drie vragen.

Als de sodemieter een huis kopen dus?

Mwah... Door die lage rente ben je een paar duizend euro aan maandlasten minder kwijt dan tien jaar geleden. Maar koopwoningen worden nog altijd duurder. Zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat Nederlandse koopwoningen afgelopen februari gemiddeld 7,5 procent prijziger waren dan een jaar eerder. Wie in diezelfde maand een huis kocht, was gemiddeld ruim 298.000 euro kwijt; bijna 24.000 euro meer dan degenen die een jaar eerder een huis op de kop hadden getikt.

Maar woningmarktexperts zien licht aan het eind van de oververhitte woningmarkttunnel. Het woord ‘afkoeling’ is zelfs al een paar keer gevallen. CBS-grafieken van februari laten zien dat huizen die maand een tiende procent goedkoper waren dan een maand eerder. Heel voorzichtig durven woningmarktdeskundigen de verwachting uit te spreken dat er een periode van prijsdalingen aan zit te komen.

Prijsdalingen? Dat betekent vaak ook een hogere rente toch?

Voorlopig gaat die rente dus niet omhoog. Daar is de Europese Centrale Bank een belangrijke speler in. Die wil dat bedrijven en consumenten hun geld zo veel mogelijk laten rollen. Om dat voor elkaar te krijgen, houdt de ECB haar eigen rente laag. Banken die er geld lenen, hoeven dus geen exorbitant hoge kosten door te rekenen aan hun klanten. Het gevolg: lage hypotheekrentes. De lage inflatie is voor de ECB reden om de rente voorlopig niet omhoog te gooien. Want als die inflatie doorslaat en geld plots meer waard wordt, houdt iedereen de vinger op de knip, is de vrees van de Europese bank. Dat wachten op bodemprijzen – die televisie is over een maand vast goedkoper – drukt economische investeringen de kop in. En dat wil de ECB niet hebben.

Gooit de ECB haar rente toch omhoog, dan nog is het de vraag of ook de hypotheekrente direct stijgt, zegt woningmarkteconoom Nic Vrieselaar van de Rabobank. Vergeleken met een jaar of tien geleden is er behoorlijk wat concurrentie op de hypotheekmarkt, ziet hij. Een hypotheek afsluiten doen kopers niet meer alleen bij de grote drie: ING, Rabobank en ABN Amro. Ook pen­sioenfondsen en verzekeraars roeren zich als geldverstrekker. “Stel dat de rente stijgt, dan gaat dat een beetje zoals bij twee supermarkten in dezelfde straat die met de recente btw-verhoging te maken hebben. Ze wachten elkaars reactie af, verwerken misschien niet direct de verhoging in hun prijzen. In de hoop meer klanten vast te houden.”

Dan toch maar die prijsdaling afwachten als ik goedkoper uit wil zijn?

Vergelijk de afkoelende woningmarkt met een pan kokend water, zei Paul de Vries, woningmarktexpert van Kadaster, een maand geleden aan de telefoon. “Haal je die pan van het vuur, dan is het water in het begin nog steeds heet.” Met andere woorden: het kan wel even duren voordat huizen daadwerkelijk goedkoper worden. Zo verwachten ABN Amro en Rabobank dat koopwoningen dit jaar nog zo’n 6 procent duurder worden.

Vrieselaar van de Rabobank hoort ook weleens om zich heen dat mensen wachten op de volgende crisis. Onder het mom: dan zijn huizen weer spotgoedkoop. Maar de huidige economische situatie is anders dan in 2013. Een hoge werkloosheid zoals toen (en dus veel mensen die niet in aanmerking komen voor een hypotheek), verwachten economen niet. De vraag is dus of er weer zo’n fikse prijsdaling aan zit te komen. “Het is echt een dooddoener: zie een huis anno 2019 niet als een investering, maar vooral als een plek om te wonen.”

Lees ook

Dit is waarom de huizenprijzen zo hard stijgen

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard? De verklaring lijkt simpel: ze stijgen zo hard omdat er te weinig gebouwd wordt. Daardoor ontstaat schaarste en dat drijft de prijzen op. Dat geldt immers op de markt voor all goederen of diensten. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden