Review

De hypocrisie van vlees

Waarom eten we geen honden- en wel koeienvlees? Omdat een hond een aaibaar gezelligheidsdier is en het barbaars wordt gevonden huisdieren te eten. Koeien zijn meer een ver-van-je-bedshow. We zien ze vanuit de auto tevreden grazen in de weilanden langs de snelweg, maar we kennen ze niet bij naam en hebben er al jaren geen meer geaaid. Eenmaal in tartaar-vorm op het bord is er van emoties dus geen sprake meer.

Inderdaad, best opmerkelijk. Dat vond programmamaker en cabaretier Jochanan Westra nou ook. ,,Iedere keer als ik een stuk vlees op m'n bord heb, dan voelt dat hypocriet. In die zin dat ik eigenlijk wil weten wat het daadwerkelijk was'', aldus Westra. Wat een mazzel dus voor Westra dat hij in het kader van het project 'De achtbaan' (waarin jonge programmamakers van de Avro de kans krijgen een half uur durend programma te maken) zijn vraag kan beantwoorden. In de termen van de Avro: hij gaat de confrontatie aan met zijn eigen hypocrisie als vleeseter. Diezelfde hypocrisie die ons deed sidderen toen de mkz-koeien in de grijpers verdwenen.

Westra bezoekt een veemarkt en koopt voor 1300 gulden koe Corry. Corry wordt voorlopig nog even op een weiland gestald, maar aan het einde van de week zal haar lot worden bezegeld. Dan brengt Westra Corry eigenhandig naar het slachthuis. Dat brengt hem tot de kern van zijn probleem: als hij Corry zo goed heeft leren kennen, kan hij het dan nog over zijn hart verkrijgen om 'Corry 216' zélf naar de slacht te brengen?

Voor de gelegenheid slaat Westra zijn tent op in het weiland waar Corry graast. Zo kan hij haar goed in de gaten houden en tegelijkertijd een fijne vriendschap opbouwen. Met een videocamera legt hij liefhebbend haar bezigheden vast.

De makers van 'De vleeseter' (behalve Jochanan Westra ook regisseur Harro Henkemans, redacteur Olga Busch en producer Iris Droog) slaan met hun programma de spijker op z'n kop. Als kijker zie je met tegenzin het einde van Corry naderen. De koe krijgt iets ontroerends. Zoals ze achter Westra aan huppelt, hem uitdaagt tot een spelletje. Het is aandoenlijk en onverteerbaar dat deze lieve Corry straks in de gekoelde schappen van de Albert Heijn zal liggen, tussen al die andere dode koeien voor wie we géén gevoel hebben. De makers hebben die hypocrisie willen laten zien en dat is ze gelukt. Benieuwd hoeveel vegetariërs 'De vleeseter' oplevert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden