De hypocrisie blijft overeind

AMSTERDAM - ,,Er moeten nu wel 50000 sporters zijn die hun koffers pakken om naar Mexico te vertrekken.'' Deze anonieme uitspraak van een Amerikaanse topatleet mag overdreven zijn, zij typeert wel de omvang van het schandaal dat de atletiek al twee weken in de ban houdt.

Rob Velthuis

Bijna dagelijks verschijnen namen van sporters in de publiciteit die positief zijn bevonden op het tot voor kort niet traceerbare THG. Of het betreft de slaapopwekker Modafinil, dat mogelijk is gebruikt om THG de maskeren.

THG, tetrahydrogestrinone, is een steroïde die qua structuur lijkt op testosteron. In de Verenigde Staten, het brandpunt van het omvangrijke schandaal, valt het middel onder de klasse A-drugs. Ontwikkeling, verkoop en gebruik is strafbaar en kan resulteren in gevangenisstraf.

In de VS kan de kwestie grote justitiële gevolgen hebben. Handel in steroïden is er een miljardenzaak, die zich niet beperkt tot de topsport. Het in grote kringen geaccepteerde gebruik is een probleem voor de gezondheidszorg. Recent onderzoek in Oregon wijst uit dat een op de vijftien sportende middelbare scholieren steroïden gebruikt.

De Amerikaanse federale rechtbank heeft een onderzoek geopend en veertig topsporters opgeroepen voor verhoor. Onder hen meervoudig olympisch sprintkampioene Marion Jones, haar echtgenoot en wereldrecordhouder 100 meter Tim Montgomery en tweevoudig wereldkampioene Kelli White.

Tegen Bay Area Laboratory Co-Operative (Balco) uit San Francisco en directeur Victor Conte -zij worden verantwoordelijk gehouden voor ontwikkeling en verspreiding van THG- is een justitieel onderzoek ingesteld dat zich nog beperkt tot belastingontduiking. Of er tot vervolging wordt overgegaan wegens dopehandel is afhankelijk van de verhoren die tot eind december zullen duren.

Aangezien het bedrijf van Conte al jarenlang supplementen levert aan honderden topsporters van binnen en buiten de topatletiek, is in die kringen grote onrust ontstaan. Tot op heden zijn 'slechts' vijf positieve gevallen van THG bekendgemaakt, maar de internationale atletiekfederatie (IAAF) onderzoekt de 400 urinemonsters die tijdens de WK in Parijs zijn afgenomen op THG. Tijdens dat toernooi was het sporters en coaches niet bekend dat THG binnen korte tijd traceerbaar zou zijn. Ook de federaties van honkballers, American footballspelers, rugbyers, zwemmers en kanoërs willen daar toe overgaan.

Het is niet voor het eerst dat sporters in de rats zit omdat zij ongezien dachten te snoepen uit een verboden pot. De eerste keer gebeurde dat in 1983 toen toenmalige dopinginquisiteur Manfred Donike onaangekondigd met een gemodificeerde opsporingsmethode bij de Pan-American Games in Caracas verscheen. Voor de naïevelingen die geloven in schone topsport was het resultaat verbijsterend. In het strijdperk werden vele positieve uitslagen opgetekend en op het vliegveld wachtten talloze sporters op een overhaaste terugvlucht.

In 1993 werd er tijdens de WK atletiek in Stuttgart paniek gezaaid vanuit het Nederlandse kamp. Discuswerper Erik de Bruin was betrapt op het zwangerschapshormoon HCG; de delegatieleidster van de atletiekunie sprak bij vergissing over HGH, het populaire want (nog altijd) onzichtbare groeihormoon. Enkele uren later was het bericht gerectificeerd en haalden velen opgelucht adem. Daarvan was tijdens de WK skilopen van 2001 in Lathi geen sprake. De dopingcontroleurs zouden daar niet speuren naar de bloedverdunner en Epo-verhuller Hes, zo was de Finse favorieten verzekerd. Toen dat toch gebeurde voelden de sporters zich verraden.

Hoe overspannen er ook op de THG-affaire wordt gereageerd, de geschiedenis leert dat enige relativering gepast is. Het publiek vermaakt zich met de schandalen alsof het soapseries zijn, of dat nu is uit ergernis of genot. De populariteit van de sporten blijkt er niet onder te lijden.

Voor de meest ambitieuze sporters die met schrik vrij komen, zijn er andere preparaten op de markt die buiten het zicht van de controleurs vallen. De dopingjagers kunnen wijzen op een triomf op het bedrog. Net zoals ze dat doen na een kampioenschap zónder positieve gevallen. Wat er ook gebeurt, de hypocrisie blijft overeind.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden