De huurprijzen schieten omhoog en nu zijn de middelgrote steden aan de beurt
De huurprijzen van vrijgekomen woningen in de particuliere sector schieten omhoog. Landelijk stegen ze het afgelopen jaar met gemiddeld 5,9 procent, in Apeldoorn of Zoetermeer zelfs met meer dan 20 procent, meldt verhuurbedrijf Pararius op basis van eigen data.
Juist die middelgrote steden laten forse stijgingen zien; niet alleen Apeldoorn en Zoetermeer, ook Almere (+18,8 procent), Amersfoort (15,4 procent), Roosendaal (14,1 procent) en Tilburg (13,6 procent). Ze volgen daarmee de trend die eerder al werd ingezet in de vier grote steden, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam.
Opvallend is dat in voor de Randstad de grootste prijsstijging alweer achter de rug lijkt. In Rotterdam en Den Haag liep de huur in de vrije sector (woningen vanaf 710 euro per maand) op met respectievelijk 5,2 en 4,7 procent. In Amsterdam bleef de prijsstijging het afgelopen jaar met gemiddeld 2,2 procent al beperkt, Utrecht zag de prijzen met 1,3 procent oplopen.
Kritische grens
Volgens directeur Jasper de Groot van Pararius hebben de prijzen in die steden simpelweg de grens bereikt van wat mensen kunnen, of bereid zijn, te betalen. “Komen de prijzen bij die grens in de buurt, dan zwakt de prijsstijging vanzelfsprekend af.”
In Amsterdam ligt de gemiddelde prijs per vierkante meter inmiddels op 22,48 euro. Utrecht volgt op gepaste afstand met 16,05 euro. In Rotterdam (gemiddeld 15 euro per vierkante meter) en Den Haag (15,25 euro) is er nog iets meer ruimte voor verdere stijging.
Voor middelgrote steden is die grens nog niet in zicht, stelt De Groot, waardoor de huren daar nu flink oplopen. Pararius verwacht dan ook een verdere prijsstijging in dat type steden voor de komende maanden, overigens zonder dat die het prijsniveau van de Randstad bereiken. De vraag naar woningen is groter in de Randstad, en gemiddeld genomen hebben mensen die in die steden willen wonen meer te besteden. “In de kleinere steden is de grens aan wat mensen willen betalen waarschijnlijk eerder bereikt”, aldus De Groot.
Drenthe daalt
Op provinciaal niveau stijgen de prijzen het hardst in Flevoland (+17,2 procent), terwijl Drenthe de enige provincie is die de een prijsdaling laat zien (-2,5 procent). De stijging in Flevoland wordt voor een groot deel bepaald door Almere, stelt De Groot, dat op zijn beurt wordt meegetrokken door Amsterdam. Door de strategische ligging wijken huurders uit Amsterdam uit naar Almere.
Opvallende stijgers zijn de provincies Overijssel (+13 procent) en Friesland (+10,5 procent), waar de huren weliswaar snel stijgen maar woningen nog altijd relatief goedkoop zijn. Met een gemiddelde vierkante meterprijs van 9,95 euro (Overijssel) en 9,70 euro (Friesland) laten de provincies alleen Drenthe achter zich (gemiddeld 8,14 euro per vierkante meter).
Pararius wijt de snelle prijsstijging aan het beperkte aanbod van huurwoningen in de vrije sector, terwijl de vraag wel groot is. Veel mensen verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar niet genoeg om een woning te kunnen kopen. Pararius schat het tekort aan huurwoningen in de vrije sector voor dit jaar op zo’n 83.000. In 2020 kan dat oplopen tot 235.000.
Zoetemeerders willen blijven
Zoetermeer, iedereen lijkt er te willen wonen. Het afgelopen jaar stegen de huurprijzen met ruim twintig procent. Maar van een massale trek naar Zoetermeer is geen sprake, vertelt makelaar Kees-Jan Borsboom van Schieland Borsboom Makelaars. “Ondanks de centrale ligging hebben we weinig import. Voor buitenstaanders heeft Zoetermeer nog steeds een saai imago.”
Zoetermeerders denken daar heel anders over.
Zeventig procent van de nieuwe huurders komt van binnen de stadsgrenzen. Borsboom: “Wanneer je in Zoetermeer komt wonen, wil je nooit meer weg. Hier zijn geen wachtlijsten voor scholen of zwemverenigingen. En zowel de bruisende stad als het strand zijn dichtbij.”
Ook zonder buitenstaanders is het druk en duur op de huurmarkt. Een klein tweekamerappartementje kost al 650 euro per maand. En ook de groep die te veel verdient voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een koophuis neemt toe.
Borsboom: “Het is een landelijk probleem. Een groeiend aantal mensen is aangewezen op een huurwoning in de particuliere sector, en door de grote vraag zullen de huurprijzen blijven stijgen. Vooral voor starters wordt het zo bijna onmogelijk om een betaalbare huur- of koopwoning te vinden. Ook in Zoetermeer.”
Lees ook: Amsterdam gaat naar de gallemiezen
Is de enige manier om razend populair Amsterdam open te houden voor iedereen in drie woorden samen te vatten: bouwen, bouwen, bouwen?