Klein Verslag

De huizenmarkt is een gasthuis van koortslijders en zenuwpatiënten

Beeld ANP XTRA

Misschien wilt u - omdat niets zo gemeenschappelijk is als het private - weer even weten hoe het op de huizenmarkt gaat.

Het is even geleden dat we keurend door een koophuis liepen en met onze makelaar op een waaierig trottoir confereerden over vierkantemeterprijzen en biedingen.

Ikzelf haak dan snel af, want ik kan niet goed denken in vierkantemeterprijzen, maar de makelaar is een man met engelengeduld. 'Kijk, in de ene buurt is de vierkantemeterprijs tweeduizend euro en in de andere achtduizend, en daar zit je hier tussenin.'

Doorwrocht advies

We waren net uit een woning gekomen waar de bezichtiging het karakter van een open dag had aangenomen, waarschijnlijk ook omdat de vierkantemeterprijs aantrekkelijk laag was, of bewust laag gehouden om drommen mensen te lokken, die natuurlijk heel zenuwachtig van elkaar werden en elkaars vermogen vanuit ooghoeken begonnen in te schatten.

Niet zelden zijn vraagprijzen vanaf-prijzen in de huidige markt, in het bijzonder voor 'courante' woningen waarop men zonder enig idee te hebben van andere biedingen lukraak een bedrag moet roepen in de hoop dat het hoog genoeg zal zijn.

Op het trottoir plust en mint de makelaar, goochelt met een uitdraai van vierkantemeterprijzen door de jaren heen en komt in combinatie met zijn gutfeeling en ervaring tot een min en meer doorwrocht advies.

Hij heeft mijn waardering, deze makelaar, niet zozeer om zijn rekenwerk als wel om zijn eerlijkheid; bij bezichtigingen spaart hij ons niet met de inbreng van zijn eigen smaak en vindt huizen die onze belangstelling hebben lelijk om hun bouwwijze of om hun plastic laminaat op de vloeren.

'Voor mij zou het niks zijn', zegt hij dan of 'ik zou hier niet kunnen wonen' en dat is heerlijk. Hij wil voor ons het beste. Soms is het alsof je hém voor een aankoop zou willen interesseren en hem wilt wijzen op de voortreffelijkheden van de woning.

Tot de aangename verrassingen van de woning in kwestie, een non-descript jarentachtighuis in een even non-descripte buurt, behoorde de binnenkant van de trapkastdeur: daaraan hing een cd-kast met alle werken van Bach, een vondst die, hoewel niet behorend tot de inventaris, de woning meteen een beetje optilde uit de middelmaat.

We namen afscheid van de makelaar en zaten in een koffietentje nog even bijeen met pen en papier en een natte vinger om nog wat eigen berekeningen te maken, want er was toch enige warmte gegroeid voor de woning met zijn Bach en zijn smalle diepe tuin.

Flink bod

We voelden een onrustige middag aankomen met telefonades naar financieel adviseurs, nog meer makelaarsoverleg en de mogelijke vaststelling van een bod bij voorkeur 'zonder voorbehoud van financiering' dat binnen enkele dagen zou moeten worden voorgelegd.

In deze roulette hebben we maanden geleden ook al eens meegedraaid, met een flink bod dat niet in de buurt bleek te komen van de uiteindelijke verkoopprijs. Ik weet niet zeker welk gevoel daarna overheerste: teleurstelling of opluchting.

De huizenmarkt is een gasthuis van koortslijders en zenuwpatiënten; met een beetje geluk heb je een dokter met een koel hoofd die zegt dat het niks is.

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen. Lees hier zijn hele dossier.

Lees ook:

Het kostbare goed dat privacy heet

Een psychiater maakte zich zorgen om de privacy van mijn dochter nu ik haar boterham met hagelslag aan de buitenwereld had prijsgegeven en ik ben even diep in mijzelf gekeerd om te onderzoeken of ik te lichtvaardig met haar boterham was omgegaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden