De huizen vliegen weer weg

Meer vraag, minder aanbod, kortere doorlooptijd, dus ruiken de huizenverkopers hun kans

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Nee, dit had ABN Amro eind vorig jaar niet voorzien. Maar nu 2015 een half jaar oud is, dringt zich echt het beeld op dat de huizenprijzen dit jaar met 3 procent stijgen en de verkopen 10 procent hoger uitkomen dan in 2014.

De bank rekende op een bescheiden procentje bovenop de prijzen van 2014 en stabilisatie van het aantal verkochte huizen. Immers, de economie trekt aan, de rente is laag en dat helpt potentiële kopers over hun koudwatervrees heen. Maar wie de sprong in het diepe aandurft, mag dit jaar minder lenen voor de aankoop van een huis. En vaders en moeders mogen huizenkopende kinderen niet langer een ton belastingvrij schenken, maar nog ongeveer de helft. Dat zou al te wilde bewegingen op de huizenmarkt wel temperen, schatte de bank in.

Toch zijn er in de eerste vijf maanden van dit jaar al ruim 60.000 woningen verkocht, 8400 meer dan in dezelfde periode vorig jaar, schrijft ABN Amro-econoom Philip Bokeloh in de Woningmarktmonitor die zijn bank gisteren deed uitkomen.

Huizen gaan sneller van de hand. Ze staan gemiddeld vier maanden te koop; op het dieptepunt van de markt in 2013 was dat zes maanden. Er staan ook minder huizen te koop. Bokeloh telde er in mei 174.000 op huizenzoeker.nl en dat zijn er 37.000 minder dan een jaar eerder.

Meer vraag, minder aanbod, kortere doorlooptijd, dus ruiken huizenverkopers hun kans. Na vijf jaar van dalende vraagprijzen, durfden ze in mei een kleine procent meer te vragen. Het bewijs van 'een voorzichtige verschuiving van de onderhandelingsmacht richting verkopers', aldus de econoom.

En dit is niet louter een verhaal over de populaire steden in de Randstad. Elders is de trend misschien minder krachtig, maar 'de toename van verkopen is vrijwel overal in Nederland waar te nemen'.

Dan is de prangende vraag: hoe kan dat? Mogelijk, schrijft Bokeloh, kijken we aan tegen een sprintje van kopers die nog voor 1 juli alles in kannen en kruiken wilden hebben. Vandaag verlaagt de overheid de grens waaronder huizen nog onder de Nationale Hypotheek Garantie vallen van 265.000 naar 245.000 euro. Bovendien moeten banken vanaf vandaag écht de strengere inkomensnormen aanhouden die het Nibud begin dit jaar uitvaardigde. Dat betekent dat iemand die 30.000 euro per jaar verdient zo'n 9500 euro minder hypotheek kan krijgen, wie jaarlijks 70.000 euro verdient, scheelt het ruim 28.000 euro aan hypotheekruimte.

Zo'n kooppiek deed zich eind vorig jaar ook voor, toen veroorzaakt door kopers die nog wilden profiteren van de ruimhartige schenkingsregeling voor ouders. Mede op de verwachte terugslag na 1 januari baseerde ABN Amro zijn voorzichtige prognose voor 2015. En die kwam niet uit.

Daarnaast zegt de bank de invloed van de Europese Centrale Bank op de economische groei licht te hebben onderschat. De ECB pompt geld in de economie en dat drukt de rente, ook die op hypotheken.

Voeg daarbij dat de Nederlandse economie met 2 procent harder groeit dan gedacht en het veel positievere beeld van de woningmarkt is wel te verklaren.

Erg veel lager dan de rente nu is, zal die niet worden, voorziet Bokeloh. Sterker, 'een stijging valt niet uit te sluiten'. Nieuwe regels dwingen banken hogere buffers aan te houden, zodat ze minder kwetsbaar zijn als er een nieuwe crisis opdoemt. Hogere buffers kosten geld en wellicht laten de banken de klant daarvoor betalen, aldus de econoom. Maar veel zal het niet zijn, voegt hij er geruststellend aan toe.

Recent waagde zich een aantal buitenlandse banken - Maple uit Canada, Venn uit Groot-Brittannië, Goldman Sachs uit de VS - op de Nederlandse hypotheekmarkt. Die nieuwe concurrentie houdt de rentes vast in toom.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden