De huizen vliegen de deur uit

Beeld ANP

Goed nieuws over de huizenmarkt. Vorig kwartaal is het grootste aantal huizen verkocht sinds 2007, toen de crisis op de huizenmarkt begon.

Meer en duurder

Makelaars die aangesloten zijn bij makelaarsvereniging NVM telden in de maanden april, mei en juni 37.145 woningen die van eigenaar wisselden, een stijging van 27,6 procent. Op de totale huizenmarkt werden naar schatting 50.000 woningen verkocht.

Huizenkopers betaalden gemiddeld 224.000 euro voor hun nieuwe stulpje, 3,9 procent meer dan een jaar eerder, maar nog altijd twaalf procent minder dan vóór de crisis. Huizen gaan ook iets sneller van de hand. De verkooptijd van het gemiddelde huis is vier maanden.

Eindsprint

Waarom zijn potentiële kopers juist nu over hun koudwatervrees heen? Mogelijk zien we een eindsprintje van kopers die nog voor 1 juli een huis wilden kopen, zegt de NVM. Toen is namelijk het maximumbedrag waarbij huizen nog onder de Nationale Hypotheek Garantie vallen van 265.000 naar 245.000 euro verlaagt.

Banken moeten daarnaast nu écht de strengere inkomensnormen aanhouden die ze eerder hadden afgesproken. Hierdoor kunnen potiëntele kopers al gauw tienduizenden euro's minder lenen bij de bank waardoor velen nog snel voor die tijd toesloegen. Ook de aantrekkende economie zorgt ervoor dat huizenkopers eerder de stap wagen.

Beeld ANP

Duurdere woningen

Vooral de duurdere woningen zijn erg in trek. Meer dan een kwart van de verkochte woningen is een twee-onder-een-kapwoning of een vrijstaande woning. Dat is eenderde meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar.

Opvallend is dat ook buiten de grotere steden meer huizen verkocht worden. In minder dichtbevolkte regio's als Hardenberg en West-Friesland steeg het aantal verkochte woningen met meer dan de helft.

Olievlek

De laatste twee jaar was Amsterdam het enige lichtpuntje in een verder donkere huizenmarkt. De olievlek van herstel begint zich nu ook over de rest van Nederland te verspreiden, ziet voorzitter Ger Hukker van het NVM. "De doorstroming komt nu echt op gang."

Negatieve uitzondering zijn de huizen die al langer dan een jaar te koop staan. Die profiteren niet of nauwelijks van het herstel. "Vaak gaat het hierbij om verkopers die niet omlaag willen of kunnen met hun vraagprijs, bijvoorbeeld omdat hun huis onderwater staat", aldus Hukker. "Of om verkopers die niet stante pede hun huis uithoeven en wachten tot iemand de vraagprijs wil betalen."

Positief

Hukker verwacht voor de komende maanden meer goed nieuws uit de woningmarkt. "Ondanks dat er traditioneel minder huizen verkocht worden in de vakantiemaanden en ondanks de strengere hypotheekeisen, ben ik positief. Er is een groot consumentenvertrouwen, de hypotheekrente is laag en de wobetaalbaarheid van woningen is uitermate goed."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden