De huiseigenaar is stinkend rijk

De presidentsverkiezingen komen eraan in Zuid-Korea, en kandidaten die stemmen willen winnen beloven lagere huizenprijzen. Want woningen zijn in Korea idioot duur.

Een kennis heeft zojuist een appartement gekocht vlakbij Hannam-dong, een goede wijk in de stad. Hij betaalt 440.000 euro voor een driekamer-flat van ruim 100 vierkante meter – een gemiddelde prijs in Seoul. „Dat is veel geld. Maar als je langer wacht, stijgen de prijzen gegarandeerd. Je kunt beter snel kopen.”

In Gangnam, één van de sjiekste buurten van Seoul, betaal je 12.000 euro voor één pyeong oftewel 3,3 vierkante meter. In één jaar tijd zijn de prijzen van woningen in deze wijk met 24 procent gestegen. Het zijn Amsterdamse prijzen, maar dat staat tegenover dat een gemiddeld jaarinkomen in Zuid-Korea met 7700 euro nog niet eens de helft is van dat in Nederland.

Hong Joon-Pyo van de conservatieve partij GNP heeft aangekondigd dat hij mee doet aan de presidentsverkiezingen van december. Dat terwijl twee van zijn partijgenoten al een gooi doen naar het presidentschap. Hongs belangrijkste troef? Zijn voorstel voor ’appartementen voor de helft van de prijs.’ Hij wil dat je alleen betaalt voor de woning. Het land waarop die staat, wordt eigendom van de regering, die de grond dan ’goedkoop’ aan de inwoner verhuurt. Het plan heeft de politicus vooral heel veel media-aandacht opgeleverd.

Bouwgrond in Korea is schaars, aangezien 75 procent van het land bestaat uit bergen. Alles gaat de lucht in. Een huis met een tuin is een zeldzaamheid in de steden.

Er wordt enorm gespeculeerd met grond en huizen – dé voornaamste reden dat de prijzen zo stijgen. In Korea bezit slechts 5 procent van de bevolking ruim 80 procent van de totale private grond, aldus een onderzoek van het Koreaanse ministerie van binnenlandse zaken. In 1986 was dat percentage ’nog’ 65 procent. Er is een geval bekend van iemand die in negen maanden tijd 900 transacties deed. Hij of zij moet daarmee heel veel geld hebben verdiend.

Verder blijven Koreanen appartementen kopen. In de hoofstad wonen nu 22 miljoen mensen, de inwoners van de satellietstadjes meegerekend. Die moeten allemaal érgens wonen. De totale bevolking van Korea telt 47 miljoen.

Koreanen geloven ook steevast dat het bezit van een huis de beste investering is voor je oude dag. Je bent een geluksvogel als je huiseigenaar bent. Wacht een jaartje of twee, en de prijzen zijn gegarandeerd gestegen.

Die prijzen stijgen in Korea al sinds de democratisering van het land, in gang gezet aan het einde van de jaren 1980. De overheid liet steeds meer over aan de vrije markt, met alle gevolgen van dien.

De huidige president Roh Moo-Hyun kreeg en krijgt veel kritiek van de bevolking over de ’onroerend-goed-bubbel’, de uitzinnige prijzen van appartementen. De regering heeft daardoor wel in móeten grijpen. Op de officiële website van de president zijn hele pagina’s gewijd aan wat de regering zoal heeft gedaan en nog gaat doen om speculatie tegen te gaan.

Zo moeten huiseigenaren zich voortaan aan bepaalde maximum-‘standaardprijzen’ houden als ze een huis verkopen. Verder is de belasting op kapitaalopbrengst (geld dat je krijgt als je bijvoorbeeld een woning verkoopt) gestegen. Ook de rente op hypotheken is hoger geworden.

Het helpt een beetje. De prijzen staan voorlopig even stil. „Ja, voor dit moment”, zegt de kennis schamper. „Maar over een paar maanden gaan ze weer de lucht in.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden