De huisarts kent zijn patiënt, en kan samen met hem kijken wat er moet gebeuren

Joost Zaat, huisarts en adjunct-hoofdredacteur Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Natuurlijk heb je niet voor alles een dokter in levende lijve nodig. Bellen en mailen kan vaak ook. Maar praten met een anoniem programma en daar dan advies van krijgen...?

Deze week lanceerden huisartsenorganisaties samen met patiëntenorganisaties en een bedrijf een gezondheidstest. Elke generatie dokters sinds de Tweede Wereldoorlog denkt dat mensen te vaak en onnodig in hun wachtkamer zitten. Ook de oplossing is oud: meer voorlichting.

Gewerkt heeft dat nooit. Ging die voorlichting eerst via boekjes, tijdschriften en nu gaat die natuurlijk via internet. Het Gulden Vrouwenboek uit 1915, de Lieve Lita-rubriek in de Libelle, de voorlichting over seks in de VIVA of Linda, de boodschap van al die preventieve voorlichting is al jaren gelijk.

Dat huisdokters zich nu ook op die markt begeven, met 'gezondheidsbonnen' en al, verbaast me nauwelijks. Het is onschuldig vermaak, maar hierdoor gaat niemand minder naar de dokter. Vergelijkbare pogingen van specialisten van het Bronovoziekenhuis leden een paar jaar geleden jammerlijk schipbreuk.

Want wat wil je van de dokter? Toch niet een verhaaltje over minder drinken, minder vet eten en meer bewegen? Wie dat nu nog niet weet, heeft te lang op een onbewoond eiland geleefd.

Nee, je hebt een klacht waar je vanaf wilt, je maakt je zorgen en wilt gerustgesteld worden, je wilt weten of je wel of niet behandeld moet worden, je wilt met iemand praten omdat je in de put zit of je wilt goede zorg omdat je dood dreigt te gaan.

Dat vergt een vraag en antwoordspel en wederzijds vertrouwen. Heel vaak is de vraag van de patiënt helemaal niet zo duidelijk en vergt het kennis en kunst van de dokter om die vraag te 'verhelderen'.

De sterke kant van huisartsen is dat ze hun patiënten kennen en dus samen met die ene patiënt kijken wat er moet gebeuren. Soms veel, vaak niets.

Computerprogramma's kunnen dat helemaal niet. Die zijn voorlopig alleen prima in standaardproblemen en algemene voorlichting.

En al die apparaten aan je lijf die van alles meten? Toekomstkijkers beweren dat we straks allerlei functies van het lijf naar de dokter kunnen sturen. Maar wat moet ik als dokter met 20.000 bloeddrukbepalingen en 5000 keer uw lichaamstemperatuur? Die gaan me nooit dichter bij de oplossing van uw probleem brengen.

Alle e-health waardeloos? Nee, maar slechts van enkele programma's in de geestelijke gezondheidszorg weten we dat ze werken. Tot dromen een fatsoenlijk realiteitsgehalte hebben, moeten waarzeggers u en mij daar niet mee lastig vallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden