De Hoop Scheffer: Navo-missie Afghanistan slaagt

(Novum/AP) - De Navo-missie in Afghanistan zal slagen. De lidstaten van het militaire bondgenootschap moeten vertrouwen houden, ondanks de hernieuwde aanvalskracht van de Taliban en toenemende verliezen. Dat heeft Navo-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer dinsdag gezegd.

De Hoop Scheffer zei ook dat de Afghaanse strijdkrachten vanaf 2008 veiligheidstaken van de Navo kunnen gaan overnemen. Maar een afbouw van de 32.800 man tellende ISAF is voorlopig nog niet aan de orde, zei de Navo-chef op een forum in Letland, waar later dinsdag een tweedaagse Navo-top begint.

Afghanistan is een 'mission possible', zei De Hoop Scheffer. "We moeten openhartig zijn over de risico's, maar de zaak ook niet dramatischer voorstellen dan hij is. "De Navo zit nu drie jaar in Afghanistan en weet daardoor wat er nodig is om te slagen, zei hij.

De Amerikaanse president George Bush, die ook naar de top komt en dinsdag in Estland op bezoek was, drong er bij de Navo-landen op aan de troepen te leveren waar de Navo-commandanten in Afghanistan om vragen. "De dreiging is veranderd en daarmee moeten ook onze militaire mogelijkheden veranderen, wil de Navo kans van slagen hebben", zei hij.

De Britse premier Tony Blair, die op weg naar Riga een tussenstop maakte in Denemarken, benadrukte nog eens dat de toekomst van de Navo valt of staat met het welslagen van de Afghanistan-missie, de grootste operatie vaan de Navo buiten haar eigen grondgebied. Hij zei dat de Navo-missie de troepensterkte en flexibiliteit moet hebben om daarheen te gaan waar de nood het hoogst is.

Op de top, de eerste die wordt gehouden op het grondgebied van de voormalige Sovjetunie, zal gesproken worden over een nieuwe rol van de Navo als vredeshandhaver in conflictgebieden. Volgen de Franse president Jacques Chirac zal in Riga de nieuwe snel inzetbare strijdmacht, de Nato Rapid Response Force (NRF), volledig operationeel worden verklaard. Maandagavond zei De Hoop Scheffer dat hij nog niet over alle benodigde eenheden beschikte, maar eraan werkte om dat alsnog voor elkaar te krijgen.

Chirac heeft aangegeven bereid te zijn troepen toe te voegen aan de Navo-strijdkrachten in Zuid-Afghanistan. Nu zijn de Fransen, met de Duitsers, Italianen en Spanjaarden, gelegerd in het relatief rustige noorden en westen van Afghanistan. Het gevaarlijke werk in het zuiden wordt opgeknapt door Amerikaanse, Canadese, Britse en Nederlandse troepen. De Canadese minister van buitenlandse zaken Peter Mackay waarschuwde dat de steun onder de bevolking voor de deelname van Canada aan de Isaf zal verdwijnen als andere landen niet bereid zijn te hulp te schieten. Canada heeft 44 man verloren in Afghanistan. De meeste van de 36 doden van dit jaar vielen nadat Canada van de zomer troepen naar het zuiden had verplaatst.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat Duitsland bereid is in geval van nood in te springen in het zuiden, maar in principe vasthoudt aan de huidige standplaats. Andere landen hebben naar verluidt soortgelijke toezeggingen gedaan. Minister van defensie Franz Josef Jung sloot uitbreiding van het Duitse contingent uit. Hij zei dat succes in Afghanistan niet wordt bereikt door steeds meer Navo-militairen de groeiende opstand in het zuiden en oosten te laten neerslaan, maar door in het kielzog van militaire operaties wederopbouw te plegen om de levensomstandigheden van de bevolking te verbeteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden