De PodcastEl Tarangu

De hoofdpersoon van deze podcast is al zeven jaar dood

In ‘El Tarangu’ gaat AudioCollectief SCHIK op zoek naar een man die eigenlijk in zijn graf hoort te liggen.

Geen betere timing voor deze podcast dan de Tour-weken, waarin wielrenners iedere dag over het scherm razen. Want ‘El Tarangu’, de nieuwe verhalende podcast van het prijswinnende AudioCollectief SCHIK, gaat over een wielrenner. Voor je nu denkt: ik hou niet van wielrennen, of juist heel erg, dat is hier helemaal niet ­belangrijk. In El Tarangu gaan de makers op zoek naar een man die eigenlijk in zijn graf hoort te liggen.

In 2003 krijgt de Vlaamse oud-wielrenner Lucien Van Impe een vreemd telefoontje. Een rivaal van vroeger, de Spaanse José Manuel ­Fuente, is in de buurt en nodigt hem uit voor een bordje mosselen. Hij gaat, en het wordt gezellig. Er is alleen één probleem: de man is al zeven jaar dood. De hele wereld heeft in 1996 gekeken naar het afscheid van deze wielerheld, bijnaam El ­Tarangu, in de kathedraal van Oviedo. De weduwe treurend naast de kist, zijn kinderen ernaast. Eén ding is zeker, zeggen de makers in de eerste aflevering: íemand liegt. Wie? En waarom?

Onbetrouwbare bronnen

In deze zesdelige podcast gaan de makers op zoek naar het antwoord in de wereld van oude wielerhelden en onbetrouwbare bronnen. De serie is nu drie afleveringen op weg, de montage is een race tegen de klok. De Vlaamse Nele Eeckhout, Siona Houthuys en de Nederlandse Mirke Kist en hun eindredacteuren tonen zich opnieuw meesters in het opbouwen van de spanning, in het doseren van brokjes informatie waardoor je het verhaal wordt ingetrokken. De montage van de vele interviews is prachtig, het geluidslandschap om de stemmen heen is minimaal, maar sfeervol gemaakt. Mijn persoonlijke favoriet van de vertelstemmen is Nele, de makers wisselen elkaar per aflevering af.

In veel lijkt de opbouw van El Tarangu op hun prijswinnende podcast ‘BOB’ uit 2018. De speurtocht naar een geheim uit het verleden, twijfel over de betrouwbaarheid van de getuigenissen, de makers die stap voor stap dichterbij komen, of juist verder wegdrijven van de waarheid. Een klassieke whodunit, or did he really do it, terug te voeren op de invloedrijke oermoeder van dergelijke podcasts, het Amerikaanse ‘Serial’.

Alleen, bij BOB wist de luisteraar vooraf niets van het mysterie en de hoofdpersonen. Terwijl El Tarangu –wat zoveel betekent als ‘hij die niet tobt over zichzelf’ – een wereldberoemde wielerheld was die tweemaal de Vuelta won, viervoudig bergkoning in de Giro was en in zijn tijd plaaggeest van Eddy Merckx. Ook het mysterie rond zijn dood was al bekend, wielerjournalisten doken erop en Van Impe gaf in 2003 vele interviews na zijn vreemde mosselmaaltijd. 

Gefingeerde onwetendheid

De makers maken dankbaar gebruik van dit materiaal, al maakt het de (gefingeerde) onwetendheid die de plot voortstuwt soms wat ongeloofwaardig. Net iets te vaak koketteren de makers ook met hun leeftijd (‘lang voordat wij geboren waren’). Waren ze 40-plus geweest, dan hadden ze nog niets ­geweten van wielrennen, en dat is nu juist niet noodzakelijk voor dit verder zo mooi vertelde verhaal.

Het doet ook verlangen naar een volgende meerdelige podcast van de talentvolle makers van SCHIK, waarin ze het vertrouwde maar ietwat voorspelbare concept van de whodunit achter zich laten en zich op een onderwerp ‘uit hun eigen tijd’ storten.

Wekelijks wordt op deze plek een serie of podcast besproken. De zesdelige podcast El Tarangu is sinds 8 juli wekelijks te beluisteren, onder meer via vpro.nl/eltarangu.

Lees ook: 

Waarom deze drie vrouwen een podcastrevolutie willen

In maart barstte in Amsterdam podcastfestival Oorzaken los. AudioCollectief SCHIK, bekend van de alom bejubelde podcast ‘Bob’, staat er met een voorstelling. ‘Onze droom is dat jong en oud aan de podcast verslingerd raken.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden