De hoofddoekbrigade

Rob Pietersen

Nora El Jebli (31) is accountant is bij het Amerikaanse bedrijf Toolsgroup. En poldermoslima. Met andere vrouwen presenteert ze zaterdag in Amsterdam een nieuw clubje: de Poldermoslima Hoofddoekbrigade. „We willen niet zielig gevonden worden. Maar dat betekent niet dat we discriminatie op de werkvloer dan maar moeten accepteren.”

De hoofddoekbrigade is een initiatief van moslima’s van de al langer bestaande stichting Ibno Khaldoun, in de Amsterdamse Watergraafsmeer. De brigade presenteert zich zaterdag in de hoofdstedelijke Al Kabir moskee met ’Eerlijke Kansen op de Arbeidsmarkt’, een conferentie die over discriminatie van moslima’s – en dan vooral hoofddoek dragende moslima’s – gaat.

„Het idee is eigenlijk om te laten horen dat we er zijn, om daarna een dialoog te beginnen”, zegt El Jebli. „We zijn nog klein, maar we trekken meteen grote namen.”

De hoofddoekbrigade schermt met leuke gasten en is trots op de deelnemers aan een paneldiscussie: Agnes Jongerius (voorzitter FNV), Doekle Terpstra (voorzitter hbo-raad), Fatima Elatik (stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Zeeburg), Khadija Azahaf (Stichting Ontsluiert) en Nora Asrami (Landelijk Islamitische Vrouwen Netwerk).

„Er is nog heel veel werk aan de winkel”, zegt Roemer van Oordt die de moslima’s ondersteunt bij de organisatie. „We kunnen het niet alleen, we zijn nadrukkelijk op zoek naar bondgenoten die ons kunnen helpen naar gezamenlijke doelen te werken.”

Van Oordt ziet allerlei ontwikkelingen. „Moslima’s worden mondiger, ze weten waar ze moeten zijn met hun klachten. Er zijn steeds meer meldingen van discriminatie bij het meldpunt, of bij de commissie gelijke behandeling. Maar dat is, denk ik, pas het topje van de ijsberg. Voor veel moslima’s is het onderwerp toch ook nog een taboe, of er is angst er iets mee te doen.”

Jonge moslims achten zich soms al bij voorbaat kansloos voor een mooie stageplek of een goede baan. „Dat gevoel bestaat. Ze zijn moedeloos, soms bijna apathisch”, erkent Van Oordt. Zo niet de poldermoslima’s. Zij verafschuwen de slachtofferrol, zo laten ze weten. „Wij vinden dat jongeren alles moeten doen om hun eigen kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Door sollicitatietrainingen bijvoorbeeld. Maar naast die eigen verantwoordelijkheid is er dus sprake van discriminatie. Die moeten we ook aanpakken.”

Bij de overheid gaat het best goed, zegt Van Oordt. Veel bedrijven blijven echter ver achter met de diversiteit op de werkvloer, en helemaal met ’de hoofddoekjes in de top’. Tijdens de conferentie wordt een ’hoofddoekprijs’ uitgereikt aan een bedrijf dat zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappelijke acceptatie van de hoofddoek op de werkvloer. „Hopelijk is dat een stimulans voor andere bedrijven.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden