De honingbij krijgt een doekje voor het bloeden

Beeld epa

DE WEEK IN VOEDSEL - Dat het niet goed gaat met bijen, hommels en vlinders, de bestuivers van zo'n 80 procent van onze voedselgewassen, weten we al een tijdje. Dat is slecht nieuws voor ons allemaal. Die bestuiving maakt dat de honingbij in Nederland een economische waarde van een miljard euro per jaar vertegenwoordigt. Want zonder bijen geen eten.

Een doekje voor het bloeden
Syngenta, een grote producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen, startte onlangs een crowdfundingcampagne om de bij te redden. Al vanaf een tientje kunnen burgers tien vierkante meter bloemrijke akkerrand sponsoren. Het geld gaat naar de boer en Syngenta levert het gratis bloemenzaad. Het plan werd door een aantal organisaties met scepsis onthaald. De Bijenstichting en Bionext noemen de actie 'een doekje voor het bloeden'. Syngenta kan zich beter richten op het ontwikkelen van gewasbeschermingsmiddelen die niet schadelijk zijn voor bijen, vinden zij. Gevreesd wordt dat Syngenta het project zal gebruiken in de lobby richting Brussel. De EU stelde namelijk pasgeleden een tijdelijk verbod op het gebruik van gewasbescherming met neonicotinoïden in. Deze stof wordt in verband gebracht met de grootschalige bijensterfte. Het agrochemiebedrijf verzet zich momenteel tegen dit verbod vanwege een gebrek aan bewijs.

Het is jammer dat een interessant initiatief dat boeren direct met
burgers verbindt, de schijn tegen heeft. De door Syngenta ontwikkelde
gewasbeschermingsmiddelen vormen niet het enige gevaar voor de bij, maar spelen ongetwijfeld een rol.

Getouwtrek over zandlopers en schijven
Ook onze eigen gezondheid blijft ons bezig houden. Zo kwam deze week het bericht naar buiten dat de Schijf van Vijf na vijftig jaar op de schop gaat. De vertrouwde schijf die ons van voedingsadvies voorziet, wordt steeds meer in twijfel getrokken, onder meer door boeken als de Voedselzandloper. De schijf zou teveel gericht zijn op zuivelproducten en koolhydraten zoals aardappelen en brood. Het getouwtrek over zandlopers en schijven zal voorlopig nog wel even voortduren en hoe de vernieuwde Schijf van Vijf eruit zal gaan zien, is nog niet bekend.

Ook in Engeland worden de kaarten opnieuw geschud. Het gerenommeerde British Heart Foundation publiceerde afgelopen week een rapport dat stelt dat verzadigde vetten helemaal niet zo ongezond zijn, en dat we suiker zoveel mogelijk moeten bannen. Doordat verzadigd vet de laatste jaren als grote boosdoener werd aangewezen, sprongen voedselproducenten hier slim op in door producten met 'low fat' maar vol met suiker op de markt te brengen. De conclusie van het rapport laat zich vrij vertalen naar 'waarom alles wat je wist over voedsel toch niet klopt'.

Ook het Braziliaanse 'voedingscentrum' kwam dit jaar met richtlijnen voor gezond eten. Belangrijkste punt: vermijd bewerkt (fabrieks)voedsel. Daar zit veel te veel zout en... suiker in. Een dergelijk advies horen we het Nederlandse Voedingscentrum nog niet zo snel geven.

Joris Lohman en Felicia Alberding van de Youth Food Movement (YFM) geven wekelijks een overzicht van wat er speelt in de wereld van voedsel en landbouw. Youth Food Movement is een jongerenbeweging die zich inzet voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden