De hondenfluisteraar: bruut of psycholoog?

Hondenfluisteraar Cesar Millan. (NINA PROMMER, EPA) Beeld
Hondenfluisteraar Cesar Millan. (NINA PROMMER, EPA)

Hondenliefhebbers zijn in de ban van Cesar Millan, bekend van het populaire tv-programma ’The Dog Whisperer’ op National Geographic. De kenners zijn voor of tegen.

Cesar Millan (Mexico 1969) lijkt alles te kunnen. Hij bedwingt met het grootste gemak een keffende chihuahua als een bijtgrage pitbull. Bange honden kruipen uit hun schulp. Millan is hondenpsycholoog. Op de boerderij van zijn opa leerde hij met dieren omgaan en stond hij bekend als el Perrero, de hondenjongen, dankzij zijn natuurlijke omgang met honden.

In zijn Dog Psychological Centre in Californië houdt Millan veertig honden, vooral grote en moeilijke rassen, die hij observeert en hun gedrag nabootst. De roedelleider onderscheidt zich door een kalm assertief gedrag. Dit leert Millan hondenbezitters zich eigen te maken, anders gaat de hond met hem aan de haal. Commando’s geven hoeft nauwelijks. Houding en een kordate tred zeggen de hond al genoeg. Corrigeren gebeurt met een scherp ksssj. „Ik rehabiliteer honden”, zegt Millan. „En ik leer mensen wat honden nodig hebben. Namelijk beweging, oefening en genegenheid. In die volgorde.”

Hoe imago van de Mexicaanse Amerikaan lijkt onaantastbaar. Martin Gaus ontving bedreigingen na een recente uitzending van Pauw & Witteman, waarin hij zich kritisch uitliet over Millan. Terwijl de nogal makke golden retriever aan zijn zijde op tafel mocht en zich tegoed deed aan de drankjes van de gasten.

„Ik heb veel respect voor de man”, herneemt Martin Gaus zich. „Voor zijn inzicht en inschattingsvermogen.” Gaus is het met Millan eens dat een hond een hondwaardig bestaan verdient en dat investeren in je hond belangrijk is. „Toegegeven, vroeger paste ik ook harde correcties toe. Maar ik heb mijn methode in de loop der tijd bijgesteld.”

Gaus en veel andere kynologen vinden Cesar Millan te autoritair en intimiderend. „Mensen doen hem na zonder de vereiste kennis en zelfvertrouwen. Millan heeft het grote voordeel dat hij een vreemde is. Het lijkt of agressieve honden door zijn optreden plotseling kalm zijn, maar ze zijn op dat moment uiterst deemoedig.” Ook het forceren, bijvoorbeeld door een doodsbange hond ondanks allerlei stresssignalen pardoes op de dierenartstafel te plaatsen, stuit Martin Gaus tegen de borst. „Stel je bent bang voor spinnen. Om je angst te overwinnen gooi ik je in een bak met spinnen.” Dieronvriendelijk en gevaarlijk volgens Gaus. Straffen met een prik- of stroomband vindt hij al helemaal uit den boze.

Zelf runt Gaus ook ’een soort Mesdagkliniek’ voor ernstige gevallen. Moeilijke honden behandelt hij door negatief gedrag te negeren en goed gedrag te belonen. „Leuker werken voor hond en baas en effectief op de lange termijn”, aldus Gaus.

Soms helpt de positieve opvoedmethode niet, werpt Greet Abbink tegen. Als ambassadeur van Millan in Nederland kent ze hem persoonlijk. Een aantal keer assisteerde ze in Engeland achter de schermen van zijn show. Ze trainde zelf twaalf Altdeutsche Hütehunde, die haar man gebruikt bij het hoeden van schapen. Met succes behandelt ze probleemhonden volgens Millans methode. „We krijgen soms schrijnende mailtjes over honden die bij Martin zijn uitbehandeld met de boodschap dat het niet gewerkt heeft. Cesar sleurt een angstige hond door de stress heen. Soms kun je beter kiezen voor een dag stress waarna het gewoon klaar is, dan wekenlang alsmaar opnieuw proberen. Een hond wil vooruit, wil leren. Ik viel dan ook van mijn stoel toen ik hoorde dat Martin Gaus bij Pauw & Witteman zei dat honden die de imprenting (gevoelige periode tussen drie en acht weken, red.) gemist hadden, reddeloos verloren zijn.”

Lukt het Millan altijd om een hond te resocialiseren? Abbink: „Uiteindelijk wel. Maar niet altijd tijdens het programma. Dan neemt hij de hond tijdelijk mee. Het gezin waar hij uitkomt krijgt een makkelijker exemplaar uit Cesar’s roedel te leen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden