Zelfgemaakt

De hondenbedden en cavia-capejes van Rosanne van Zanten gaan de hele wereld over

Beeld -

Rosanne van Zanten (33) kon door slaapproblemen en een burn-out niet meer werken. Haar cavia’s en honden brachten haar op een idee. Nu verkoopt ze cavia-capejes en hondenbedden.

Een cavia met konijnenoren, een eenhoorn op zijn hoofd, vermomd als dinosaurus of als elfje. Het is haast onmogelijk om niet te lachen als je de foto’s van de cavia’s van Rosanne van Zanten bekijkt. Ze leerde afgelopen jaar de dekensteek van een vriendin. Dat was in zekere zin haar redding, vertelt ze. Op haar bank maakt ze sinds begin dit jaar capejes, slaapzakken en mobiles voor cavia’s. Alles doet ze met diezelfde steek.

Van Zanten heeft twee cavia’s: Sebe en Miso. Zij fungeren als modellen voor haar Instagram-account van Floof Couture. Via de website Etsy.com verkoopt ze haar creaties, die gaan de hele wereld over, vertelt Van Zanten. Terwijl ze praat aait ze Sebe, die in een slaapzak gemaakt van nepbont zit weg te doezelen. Naaien had Van Zanten nooit gedaan, ideeën had ze wel altijd gehad. “Dan lag ik in bed en dacht ik: Wat zou het toch leuk zijn om van mijn cavia’s Roodkapjes te maken.”

Beeld -

Het idee ontstond omdat ze haar cavia’s het liefst mee naar buiten wilde nemen als ze haar honden uitliet. Daarbij was het ook wel een beetje een grapje. Van Zanten wijst lachend naar de minuscule capejes die voor haar op tafel liggen. Ze is een groot dierenliefhebber en ze zou mensen nooit willen motiveren om dieren altijd maar kleding aan te doen. Maar het zelf maken van die priegelige capejes voelde zo bevrijdend. Daarbij zitten de kledingstukken heel los om de nek van de cavia en is de binnenkant van katoen, verzekert ze.

‘Vrij hysterisch’

Van Zanten drukt haar neus even tegen de vacht van haar inmiddels slapende cavia. “Als ik niet ziek was geweest had ik dit nooit gedaan. Het voelde alsof ik getackeld werd door mijn ziekte.” Lange tijd lukte het haar nauwelijks om de slaap te vatten, zoveel spanning en angstgedachten ervoer ze. Het dagelijks leven viel haar steeds zwaarder. “Ik belandde in een burn-out door al die jaren van paniekaanvallen.” Na een opname van zes weken kwam ze thuis te zitten. Door medicatie en therapie ging ze beter slapen. Het naaien bracht haar wat rust. “Ik zat hier eerst maar thuis. Je hebt dan echt het gevoel dat je je tijd aan het uitzitten bent.”

De ontwerpen die ze maakt voor cavia’s noemt ze ‘vrij hysterisch’. Echt trots is ze vooral op de reisbedden die ze sinds kort naait voor haar honden Selah en Tofu. Ze sliepen vaak op het bed van haar en haar vriend. “Dan maakten ze een soort fort van de deken. Ze zochten echt naar een veilige plek.”

Beeld -

Zodra Van Zanten en haar vriend gingen kamperen of een uitstapje maakten voor een dag, was het alleen lastig: “Vooral Tofu, een heel bange hond, geadopteerd uit Roemenië, heeft eigenlijk voortdurend een gevoel van geborgenheid nodig.” En zo kwam Van Zanten op het idee om draagbare manden te maken van nepbont en andere zachte stoffen. De manden zijn licht en je kunt ze makkelijk oprollen en meenemen, legt ze uit. Hoe ze de toekomst ziet? Over een caviacape doet ze een dag. Een hondenmand maakt ze in een halve dag. Dat staat niet in verhouding tot het geld dat ze ervoor vraagt, maar dat is ook niet zo belangrijk op dit moment, zegt Van Zanten. Het moet vooral leuk blijven, en dat is het nu: “Ik heb mijn vriend echt moeten beloven dat er niet te veel druk op komt.”

Webshop via etsy.com (zoek op ‘Floofcouture’) Instagram: @floofcouture

In de rubriek Zelfgemaakt vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben. Lees andere afleveringen op trouw.nl/zelfgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden